Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

Hátulról még kacifántosabb a Városháza dísznőjeA fürdőturista Hévízen októberben is igen kellemes napokat múlathat. Kár, hogy a tó vize csak emlékeimben meleg, valahogy évről, évre hűvösebb, de sebaj, mire legközelebb, tavasszal megyek, a már meglévő polifoam karikám mellé, beszerzek a hőtartó neoprén trikót is. (Ez az a kevés dolg egyike, amiről a google nem tud.) Így anélkül körbeevickélhetem a tavat, hogy befagynék a vízbe. A fürdőzés mellett a séta is kellemes időtöltés Hévízen.

Sok helyre ugyan nem lehet menni, de aki lassan jár, órákig bámészkodhat. Igaz, hogy Hévízen a tó és víz a fő kellem, de a helyi önkormányzat igen sokat ad a város környezetére és a kertészkedők tudják, nemcsak a költés fontos, hanem a meglévő értékek megőrzése is. Mindenütt van látnivaló: díszes növények, szobrok, vendéglők, bazárok. Az öreg fák csodásak, évszázados platánok, mocsári ciprusok botanikai gyűjteménye pontosan mutatja, hogy mire képesek, ha magukra hagyva, olyan helyen élhetnek, ahol jól érzik magukat.

A virágra mindig fussaLátszik az is, hogy a helyi önkormányzat sem az anyagon, sem a munkadíjon nem spórol. A köztereken minden évszakban zsúfolásig tömöttek a virágtartók, ágyások. Tavasszal csodás tulipánokat láttam falkában, most már az árvácskák végeláthatatlan sorjáznak. Kár, hogy a tó előtti sétaplacc platánsorához közeli ágyásba miniárvácska került. Szerencsétlenek, hiába vannak sokezren, képtelenek fejecskéiket a rájuk hulló levelek főlé emelni. Nem lehet könnyű tisztogatni az ágyást, mert a hagyományos levélfésű leszakíthatja a virágokat. Marad a kézi levélszedés, vagy a gépi lombfúvó és utána a gereblyézés.

Hunyi Istók újra a vízenA fürdő belső parkja és közvetlen környezete botanikai értelemben is páratlan. A régiek a vizes környezetbe való lombos és örökzöld fákat ültettek, a mai kertészek pedig a vizes élőhelyek növényeit szedték össze. Külön előny, hogy minden feltáblázva. A Keszthelyig vezető négy kilométeres gyalog(kerékpár) útról le sem kell lépni és egy különleges láperdőbe érünk, amelyet kicsit művivé tesz az utat szegélyező ciprussor, de ezt még biztos a Festeticsek ültették. A fürdőtől az önkormányzat épületéig sétálva azért kiderül, hogy a kertészetre szánt pénzről hol döntenek. A polgármesteri hivatal előtt ugyanis nincs hiba. Bár, ha néhány percet szemlélődik az ember rájön, mi a hiba: a kevesebb jobban mutatna. A harangjátéktól, az oszlopon guggoló szuper dúskeblű aktcsurgón át, a nagyjainkat ábrázolóig mindenféle szobor van. Az akt kebleit az út túloldalán álló általános iskolára, farát a hivatal bejáratára mereszti. Ide tartozik, hogy az iskolaépületének, karácsonyi hasonlattal élve csúcsdísze egy focilabda szerű gombóc. A növények azonban csodásak, hatalmas fejű árvácskák trükkös kiültetésben, mókás tökfigurák, muskátlihalmok és ritka örökzöldek pompáznak mindenfele. Ami dicséretes, semminek nincs híja, vagyis Hévízen eszébe nem jut senkinek egyetlen palántát elcsaklizni, a virágágyáson átgázolni, a nagy falfelületekre pingálni. Ha távolodunk a városka központjából a házak kertjeiben és előttük a növényözön folytatódik. Errefelé a flórafantázia már szabadon ültet és ápol mindenfélét, nem ártana e kertésztörekvéseket megregulázni, biztos nyerne belőle Hévíz.Írta: Czauner Péter 2009. okt. 29. 13:06-kor
Kategória: Hírek, Eszközök
Címkék: Hévíz, Hévízi tó, városfenntartás, virágágyás, virágtartó

Hozzászólások  

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.