Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

A sivatagban másként viritanak, mint az ablakbanNem szabad a pénzt sajnálni egy megtermett sivatagi rózsára (Adenium obesum). Aki nem ismeri írja be a nevét a google-ba és máris láthatja a fura palacknövényt. Télen, nyáron sok örömet okoz. Télen azzal, ha nem pusztul el. Nyáron pedig csodálatos virágokat hoz.

Igazán egyszerű növény, mert tetszetőssé nevelése a szakkertész feladata. (A legtöbbet már nagy korában importálják.)

Szóval nem szabad a pénz sajnálni, az évtizedekig figyelmet keltő rózsára. A néhány éves kis sivatagi rózsa, ugyan fele annyiba kerül, mint tízéves rokona, de a növény ismerői szerint a nagyobbnak – szobanövényként – jobbak a túlélési esélyei. A valóban különleges formájú zöldet lehet mesterségesen is szaporítani, de a kereskedők inkább eredeti élőhelyéről hozzák az országba.

Ilyen mini palackfát azonban csak az engedjen lakásába, aki teljesen biztos abban, hogy senki nem szurkálja, nyalogatja, kóstolgatja a fura növényt. A tömzsi pozsgás ugyanis borzasztó mérget termel. Ezzel a virágboltos nyilván nem dicsekszik. Ezért nem árt óvatosság! Nyilván őshazájában Afrika szárazabb részein és az Arab-félszigeten ilyen trükkre volt szüksége ahhoz, hogy az állatok ne dézsmálják a nehezen összegyűjtött nedvességét.  Sebeiből folydogáló tejnedvébe, a nyíllal vadászók vesszeiket hegyét mártogatják. Ezért elképzelhető, hogy mennyi bajt okozhat, ha valaki megkóstolja.

A teljesen igénytelen növény mindent tud, ami egy pozsgástól elvárható. Bemutatja, hogy növényi egyedfejlődés mire képes. A sivatagi rózsa a sivatagban, mindenféle táperő nélküli talajban hónapokat képes csapadék nélkül túlélni. Ehhez képest egészen jól néz ki, mert egy emberöltő alatt akár egyméteresre is megnő. A közép európai zöldekhez szokott szemnek furcsaság olyan, mint egy bonsai, csak másként kell nevelni. Nyiszálásra egyáltalán nincs szükség, ha netán valamelyik hajtása elkalandozik és csáléra nő, akkor ezt óvatosan a főtörzshöz, vagy valamilyen támasztékhoz kell valamilyen puha, széles levegőző anyaggal kötözni. A sivatagi rózsa gazdájától elsősorban nagyfokú önmegtartóztatást vár. Egyetlen igénye, hogy minél több fényt kapjon.

Gondozása csak abból a szempontból különleges, hogy télen egyetlen csepp vizet sem szabad kapnia, ugyanis könnyen kirohadhat. Az sem baj, ha a hideg időben leveleit elhullatja. Nyáron, ha a tűző napon, a teraszon, vagy a kertben sütkérezhet, akkor a virágokkal együtt újra kinőnek és a következő télig megmaradnak.

Ezek után csak annyit: hajrá!Írta: Czauner Péter 2010. jan. 7. 16:21-kor
Kategória: Most, Jó ötletek, Balkon
Címkék: Adenium obesum, növényápolás, pozsgás, sivatagi rózsa

Hozzászólások  


Az általam több, mint 35 éve „szedett” sivatagi rózsa, amit Algériában a sivatagban találtam, most is kifogástalan állapotban van. =))


van nekem is, de sok új dolgot
tudtam meg. köszönöm cz.p.!


Elfelejtettem!
Nem kell frászt kapni akkor, ha télen az összes levelét elveszti. Tavasszal újra kihajt és kopaszon maradt téli növény nyáron ismét virágba borul.


1. az egy másik rózsa. valószínűen szépen fejlett gipszkristály, vagy barit.


4: nebih! én meg azt hittem, höogy locsolni kell! =))

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.