Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

Hirtelen zöldekEltűnt a hó a kertekből, a gyep ilyenkor sok helyütt cudar állapotban van. Ahol az utolsó őszi nyírás elmaradt, a hosszabb szálak sárgás csomókban hevernek. Előtűnnek a máladozó kutyapiszkok. Ettől még nem kell frászt kapni.

A hó elmúltával ez természetes állapotnak számít. A pázsitfüvek sajátossága a megújulási készség, vagyis a kitavaszodás után már minden rendben lesz. A legtöbb, amit ilyenkor tehetünk, hogy nem mászkálunk a gyepen, mert az olvadáskor hepehupás lehet. Aki madarak etet, jó, ha nem ösvényt taposva közelíti meg nap, mint nap az etetőt, hanem mindennap más nyomvonalon. Így nem mélyed be az ösvény a mostanában süpepdős talajba. Az éves folyamatos kerti teendőkről hetente jelenik meg cikk a Népszabadságban, amely elérhető a http://nol.hu/megmondok/czaunerpeter/ címen.

A hófoltok eltűnése után azért a gyephibák, a kertész mulasztásának következményei előjönnek. Ettől még most semmit nem kell csinálni. Csak számba venni a később sorra kerülő teendőket.

Rutinosabb szomszédok a legerősebben sárguló, fehéredő foltokat, amelyekben feketedő fűszálak is előfordulnak hópenésznek mondják. Az elnevezés tökéletesen fedi a látványt, de nem minden ilyen folt hópenész. Az igazi Hópenész tüneteit egy fuzárium gomba okozza. De ez csak olyan helyen a sok nitrogéntrágyázás miatt gyenge, de hosszúszálú lesz a fű, tömörödött a talaj, tartósan árnyékban van a gyep és ezen a részen sokáig állt a kupacba rakott hó. A legtöbb ilyen foltért általában nem a gomba a felelős, csak az külső tényezők nem kedveznek a gyepféléknek. Mindenesetre az ilyen helyeket, majd tavasszal alaposan fel kell gereblyézni, és nitrogéntartalmú műtrágyával megszórni, s a kellő öntözésről is gondoskodni kell.

Gyakran a járdák mellett barna lesz a fű. Ennek oka a téli sózás. Oldja a talajba fagyott sólét, ha egy kis plusz öntözővizet kap. Ennek azonban csak akkor van értelme, ha több napig fagypont felett marad a hőmérséklet és a talaj kienged.

Világos sárgás foltok maradhattak a meghagyott lombtakaró miatt is. Előfordulhat, hogy a hó az ilyen rétegre hullott, a mostani felmelegedés és a szél elmozdította, és előtűnt a sápadt fű. Ha nagyobb felület ilyen, akkor ezen a kipállott részen majd tavasszal a gyephasogatóval át kell menni.

Előfordulhatnak egérjáratok is, az apró kerti rágcsálók a talajfelszínen a tartósabban megmaradó hó alatt közlekednek. Ösvényszerű járataik, apró lábaik nyoma megmarad. Ha komolyabb a seb, akkor tavasszal felülvetésről kell gondoskodni. De ez egérjárat legyen intő jel, mert a hidegebb napokon besurranhatnak a lakásba. Mi tegnap vettük észre, hogy az egyik eldugott marcipándesszertet készültek megdézsmálni. A előkészületeket megtették, mert a doboz széleit körberágták, résen voltunk, s felfaltuk előlük a csemegét.Írta: Czauner Péter 2010. jan. 12. 13:27-kor
Kategória: Jó ötletek, Kert
Címkék: egér, gyep betegség, , hópenész, madárbarát kert, madáretető, műtrágya

Hozzászólások  

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.