Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

ZimankóÚjra esik a hó. Súlya a tujafélék hosszú és közel függőleges ágait szétrepesztheti. Ilyenkor még egy ügyes kötéssel meg lehet menteni, a reccsenés után azonban már csak kopasz lyuk marad.

A hó miatt túlsúlyossá váló apró levelek nemcsak széthúzzák, le is törhetik a tujafélék meglehetősen merev ágait. Alkalmi segítség lehet a hó leverése. De az igazi megoldás a tő közeléből előtörő, hosszú ágak összekötözése.

Jóformán nincs magyar díszkert tuja vagy boróka nélkül. A tűlevelű fenyőket egyszerű felismerni: általában sudár, felfelé irányuló törzsből hozzák oldalhajtásaikat. A kedvelt ciprusfélék közé tartozó ágas-bogas fajok - ciprusborókák, borókák, gyantás, hamis és valódi ciprusok, szúrósfenyők, tuják, hibatuják - már jobban hasonlítanak egymásra. Rengeteg alak- és színváltozatuk miatt nem egyszerű megkülönböztetni őket. Egyben azonban hasonlóak: kényesek.

Az igénytelennek tartott növények többségéről azonban hamar kiderül, hogy igencsak finnyásak: a megfelelő ápoláshoz jól kell ismerni a környezet apró változásaira is látványosan reagáló, érzékeny örökzöldeket.

Az egyik ilyen – fizikai segítséget igénylő – beavatkozás a felfelé törő ágak összekötése. Erre a legalkalmasabb lenne a frottír fürdőköpeny kötője. Annyi köpeny azonban nincs egy családban, amennyire szükség lenne egy-egy sövény épen tartásához. De a gurtni imitálható, például egy kiszuperált harisnyanadrággal is. Jó szorosra lehet húzni a kötést, mert a nejlon nyúlik, s nem szorítja az ágakat. Nem jó a madzag, műanyag rafia, drót, mert ezek idővel az ágba vágnak, egy évek múlva érkező hózivatar után, reccs és a törik az ág.

 Írta: Czauner Péter 2010. jan. 18. 15:17-kor
Kategória: Most, Jó ötletek, Kert
Címkék: kötözés, tél, tuja

Hozzászólások  

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.