Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

FehérbenHiába ér térdig a hó, egyszer csak elovad és itt lesz a tavasz. Már február van és amint melegszik , nekiindulnak a hagymás növények. A hó alatti versenyfutás biztos dijazottja lesz idén is a hóvirág.

A fehér virágai már a hóolvadáskor jelennek meg. A hagymás hóvirág minden évben újra kihajt. Ezért is kell rá vigyázni szedéskor, hogy ne sérüljenek föld alatti részei.

Ahogy más hagymás, úgy a hóvirág is felkerült 2005-ben  a védett növények közé. Ha az erdőben, szedés közben valakit tetten érnek, tízezer forintra is büntethető.

Ezért elvileg a hóvirág lekerült a tavaszváró ajándéknövények közül, pedig milyen egyszerű volt egy-két százasért venni egy-egy csokrot valamelyik sarkon, aluljáróban. Emlékszem zsengébb koromban, amikor a dísznövényes biznisz alapjait sajátottam el, a hóvirág árusítás kiváló melléktevékenység volt.

A 10-12 fős brigád néhány sarlósa, az évek óta bőven termő helyen szaporán kaszabolta az előkészített ponyvára a virágokat. Így a hagyma nem sérül. (A hóvirágos egyébként még most is megvan.) A ponyvából fonott ruháskosárba került a portéka. A kosárra terített pléd a busz közönsége elől  elrejtette a kényes árut. Ezután a kollégiumban az ügyes leánykezek sebesen kis csokrokká kötötték a bájos virágokat.

Ekkor már az árusok a helyükön voltak, s helyes kis műanyag lavrokból kínálták a hóvirágot. Pompás logisztikai szervezéssel kellett a folyamatos utánpótlásról gondoskodni. Ha visszagondolok a hetvenes évekre, se mobil, se autó mégis pontosan tudtuk, hova kell menni, s mennyi virágot kell vinni.

A serénykedés nem maradt dijazatlan, mert a hetes munka, minden egyes brigádtagnak annyi jövedelmet hozott, amiből egy jó háromhetes tengerpari  - igaz a Várna és Szozopol közötti  részen – kellemes nyaralás finszírozását biztosította.

Ma már védett a hóvirág, de a kertből lehet szedni.Írta: Czauner Péter 2010. febr. 1. 18:06-kor
Kategória: Most, Hírek, Jó ötletek, Kert
Címkék: ajándék, dísznövény, Galanthus nivalis, Hóvirág, természetvédelem, védett növény

Hozzászólások  


Itt a kertben láttam novemberben, decemberben ibolyát virágzani, nagyon meglepődtem.Februárban a som virágzását is nagyon várom. Gondolom ültetni lehet hóvirágot, van kertészetekben hóvirághagyma?


Kedves georgia41, a válasz rövid: van. Persze nem mindegyikben, de néha lehet kapni.pl: tulipanvilag.hu/index.net?detail=134&rc=1


Köszönöm!
Feljegyzem a címet!
Kedves Czauner Péter, mikor van értelme a marhatrágya kihordásnak? Rendeljem meg most? Látod, nagyon sok kérdésem van, látom Te értesz hozzá. A fák metszéséről is remélem fogsz majd írni!
Üdvözlettel:G


HÓVIRÁG

- Velem nagyon siettek. Fehér gyolcsból férceltek, lazán, vázlatosan. Csak épp összeaggattak, varrótűvel, hogy mihamarabb kidobjanak a piacra, mint mintát. De első lettem. Ez is valami.
:-))
/Kosztolányi Zsivajgó természet/

Tetszett ez a "régi világ" kedves Czauner Péter.

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.