Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

versenybenA hó alatt a kertben  hagymások már ébredeznek, a legkorábbiak, már csak arra várnak, hogy a fagyok engedjenek és csurranjon a hó. Fent viszont baj van, a szokatlanul hosszú havas időszakban lassan elfogynak a bokron lévő magvak.

Aki teheti etesse a madarakat. Ne csak a cinkékre, pintyekre gondoljanak. Itt vannak a feketerigók is. Nekik tojásfehérje, alma, felaprózott húsféle a jó. Ne csak az etetőkbe rakjanak magot, szalonnát, a fa egy-egy ágára fel lehet szúrni egy-egy almát. Ezt minden madár csipegeti szivesen.

A madarak szomjasak is, mert a fagyos napokon nincs vizük. Nagy szolgálatot teszünk, ha naponta többször feltöltünk egy cserépalátétet melegvízzel.

 Írta: Czauner Péter 2010. febr. 9. 11:46-kor
Kategória: Jó ötletek, Kert
Címkék: madárbarát kert, tél

Hozzászólások  


Igen, igen etetjük! magvak, almák, faggyúgömböc kirakva. Macska a szobából lesi őket, időnként nekirohan az ablaknak.
Van pirosbegyű madár, zöldike, cinke, őszapó, rigó, fakusz, és nem ismerős egyedek is.
Van, amikor egész csapat jő, és már repül is tovább.
Remélem, nyáron visszajönnek segíteni:)!


2010. 02. 10. 10:19 2. Dezsőke (látogató)

Etetjük mi is. Igaz, még csak most kezdtem el látva a dög sok havat.
Eddig nem jött egy sem, pedig igen kiválóan utánzom a fekete napraforgó mag hangját!
Van kint víz is, mindjárt teszek ki almát is.
Hajrá!


A madarak etetése nem túl komplikált, de leírnék néhány dolgot, amit szerintem érdemes tudni.
1. A madarakat késő ősztől kell elkezdeni etetni tavasz végéig. Ahol csak most tesznek ki élelmet, oda nehezen találnak a madarak, mert nem kószálnak ők élelmet keresve, hanem oda mennek, ahol ősztől kaptak. Persze ettől függetlenül jó, ha kiteszünk eleséget, de érdemes mellé tenni valóban valami feltűnőt (egy almát, vagy egy szalonnacsíkot), ami nem csak illatos, de érdekes is, felkelti a madár figyelmét, és akkor észreveszi a magot is.
2. A madárvédelemmel foglakozók azt javasolják, hogy aki elkezdte etetni a madarakat, ne hagyja abba, mert a madarak nem nagyon változtatnak etető helyet, nem mennek máshová, és néhány nap alatt elpusztulnak. A madarak testi tartalékai igen csekélyek, egy-két napra elegendők csupán. Tehát elutazás vagy távollétünk esetében kérjünk meg valakit, aki feltölti az etetőinket.
3. Egyik télen úgy gondoltam, hogy egy másik fára is teszek etetőt (mert annyi madár járt hozzánk), de nem ősszel tettem ki, hanem már jócskán a tél közepén. Azon a télen nem is ettek onnan a madaraink. Következő ősszel viszont mindkét helyre egyidőben kezdtem kitenni eleséget és akkor sikerült mindkét helyre szoktatnom őket.


A macskánk egyre többször hoz föl a teraszra megfagyott madarat :( Én is azt tapasztalom, hogy a most kirakott etetőkre alig szállnak rá enni.


A fővárosi madarak is bajban vannak.
Főleg a BKV-nál.
Meg voltak ők mi nélkülünk is. Etették ők egymást, meg magukat télen, nyáron.
Most meg nem győzik gyártani a papírokat, hogy le ne fagyjanak végkép…
A macskák meg piszkosul, ott vannak a nyomukban.
De legyenek is, hiszen nem is madarak ezek, hanem patkányok…


Naaaaaa! Azért nem patkucik. Legfeljebb jómadarak.


2010. 02. 10. 16:56 7. Dezsőke (látogató)

Még valami eszembe jutott.
Kiraktam a kaját,. de nem jönnek rá a madárkák. Aztán gondoltam, hogy ezek ügyes, okos kis jószágok, és a mag alakját csak ismerik! Úgyhogy az etető környékét is teleszórtam maggal, felűlről biztosan jobban fényképezik ezt, mint egy madáretető tálat.
Nah, drukkoljatok! Az alma már kint van, direkt pirosat választottam! :)


Dezsőke, nyugi. Előbb, utóbb megjönnek. Bár szernscés lett volna az ősszel elkezdeni, de hátha valamelyik csapttag rálel a bázisra. Ha minden nap találnak kaját, jönni fognak.
ha az alma nincs valamire felszúrva, csak úgy le van téve a földre, akkor félbe kell vágni. Azt bírják a rigót.


Hosszú évek óta etetem a madarakat.
Sok mindent kipróbáltam, házikós etető, tálcára fordított ötliteres mü. palack, stb.
Két éve a legegyszerűbb megoldással etetek: ötkilós krumplis háló.
A madarak többsége úgy kezeli, mintha napraforgótányér lenne. Már ott tartunk, hogy a feketerigó is meg a gerle is napraforgót eszik, az egyébként ügyetlen, de intelligens feketerigó is megkapaszkodik a hálón. Az énekesek fenn a hálón, verebek gerlék a leesett szemeket szedik. Itt a hangos beszámoló a mondottak alátámasztására: botzheim.nolblog.hu/archives/2010/01/31/Nalunk_ilyen_volt_ma_a_hangulat/


2010. 02. 11. 11:31 10. Dezsőke (látogató)

Jelentem az almát félbevágtam! :)
Igen, ősszel kellett volna elkezdeni, csak volt egy kis ablakcsere, és az addig egyébként prímán működő etetőt leszereltem, és két napja raktam vissza. Elszúrtam. Majd ősszel jobban figyelek! :)
Áldás mindenkire!


tegnap én is felszúrtam a madárcsresznye-fára két fél almát, és íme, a mafla rigók, akik eddig csak bénáztak a tápgolyók, meg a szalonna körül, már rá is találtak!

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.