Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

Most már a nyitnikéket fütyülik a cinkék. Ezzel biztos, hogy vége a télnek. Az idén szokatlanul kitartó volt, ami csak nekünk kicsit furcsa, a növények többségének meg sem kottyant a klímánkon nem szokatlan hideg és a néhol tartósan megmaradó hó. Remélhetően a kultúrnövényeket rágcsáló rovarok tojásai közül jó sok megfagyott és nem kelnek belőlük vidám kukacok és hernyók.

Hasonló gonoszságokat kívánok a növényeket pusztító gombák, úgymond áttelelő képleteinek is. De sajnos nem lesz olyan szerencsénk, hogy ne barnítanák a leveleket, fonnyasztanák a hajtásokat, rothasztanák a gyümölcsöket.

A szén-, kék-, barátcinegék, csuszkák, a ragyogó vörösbegyek, zöldikék, pintyek a következő télig lassan elbúcsúznak, maradnak viszont a szorgos, gilisztahúzogató fekete rigók. Hajrázni kell az elmúlt hetekben sűrűn látogatott madáretetők környékén, ha meg akarunk szabadulni a még meglévő madáreleségtől. A kertes házakban nem érdemes elrakni a jövő etetési szezonig, ugyanis általában a mindenütt járó egerek felfedezik.

Március 15-ét, a szlovákiai Udvardon (Dvory nad Zitavou) töltöttük rokonainknál, ahol a községi, megindító magyar megemlékezésen is részt vettünk, de itt láttam egy ragyogó cinkefalatot fára akasztva.

Nyers malacfarok, állítólag megőrülnek érte.

Egyébként a cinkék, különösen a Kárpát-medencében élők szörnyű gyilkosok. A világ ornitológusait is meglepte a hír, arról, hogy csinos kis madaraink vérengző gyilkosok, és a barlangokban telelő ébredező, védtelen denevérek koponyáját szaggatják fel szapora csőrükkel, hogy agyvelőjükből csemegézzenek. Itt olvasható az eredeti publikáció, és látható videó az esetről, de a hazai sajtót is megjárta a hír.

A megrázó hír ellenére továbbra is etetni fogom a kis gyilkosokat, hátha többet szemeznek a mi magunkból és a nem gyilkolásszák a denevéreket.Írta: Czauner Péter 2010. márc. 18. 13:45-kor
Kategória: Hírek, Jó ötletek, Kert, Balkon
Címkék: cinke, csúszka, Dvory nad Zitavou, énekes madár, fekete rigó, földi giliszta, madárbarát kert, madáretető, növényvédelem, vörösbegy

Hozzászólások  


2010. 03. 18. 14:32 1. lujza (látogató)

Biztosan elegük lett a vérszívásból és úgy gondolták: ha ti így, mi is így!:))


2010. 03. 18. 15:58 2. gordius (látogató)

Érdekes információ a cinkékről, akkor is a kedvenc téli madaraim, évek óta etetem őket.
Valamelyik tavaszon a postaládánkban költött egy pár, négy fióka felnevelődését és kiröppenését követtük nyomon. Nagyon szeretem a nyitnikék éneküket.


Mesterséges odúkat százával! Ezrével!

A mi kertünkben (elég nagy) hét van és mindegyikben költöttek tavaly.


Ez meglepő volt, hogy él még a denevér, vagyis kómában van, amikor elkezdik meglékelni.
Viszont a kukacok is hasonlítanak az agyvelőhöz....

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.