Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb


Tiszadobon van mit metszeniOlyan ember nincs, aki szeretne sövényt nyírni. Ollóval nehéz vágni, a motoros, vagy villanynyeső sem tud kedvet csinálni, mert előbb, utóbb ezt is nehéz lesz tartani. Ráadásul a sövény metsz lapja ritkán lesz egyenes, olyan amilyent szeretnénk. De végül is felesleges keseregni, ha már ott a sövény, nyesni kell.


A legnépszerűbbnek számító, buxus, vagy puszpáng magától természetes gömb alakot próbál felvenni, ha magában áll, előbb utóbb hatalmas, telt bokorrá növi ki magát. Ha sövényben, társaságban áll, akkor már fiatalon el kell kezdeni metszeni, s ezt évente rendszeresen ismételni kell, még akkor is, ha már elérte a kívánt nagyságot.
Különböző alakokat formákat a buxusból kialakítani. Szerencsére a cserje gyorsan nő és az esetleges hibák is hamar eltűnnek. A sövénynél a legjobb, ha olyan trapézszerűséget választanak, amelyik alul szélesebb, mint felül, mert ilyenkor lent is éri a nap. Ez pedig a csúf felkopaszodást hátráltatja.
Évente legalább háromszor kell egy sövényt metszeni, de lehet többször is.  Legjobb, ha valamilyen sövényvágóra tesznek szert, arra kell ügyelni, hogy egy-egy vágáskor, mindig vágjon – a friss növekedésnél mélyebben – az idősebb részekből is legalább fél centinyit.
Ha már elérte a sövény, vagy az alakpuszpáng a kívánt magasságot, akkor azonnal hozzá kell kezdeni a bokor fiatalításához, aminek a lényege, hogy a palástot alakító, közvetlen a palást alatt elágazó két, három centis fás hajtásokat tartalmazó „csomók” közül minden harmadikat, negyediket, közvetlenül a csomó alatt le kell vágni. Ezzel a alacsonyabban, úgy serkentjük elágazásra a növényt, hogy nem marad kopasz folt. Két metszési periódussal később, vagy egy év múlva sor kerülhet a következő csomó kivágásara, addigra már megerősödik a korábban lenyesett.

Tessék buxust választani!

Buxus sempervirens Suffruticosa / Szegélypuszpáng, szegélybukszus: Lassú növekedésű, apró, tömött levélállású fajta, nyírás nélkül is gömb alakú. Alacsony sövény kialakításához ajánlott, ültetési távolsága 30 centiméter.
Buxus sempervirens Suffruticosa - Törpe puszpáng: Szintén tömött, lassú növekedésű, fényes, apró levelű, egy méter magas, örökzöld cserje. Leggyakrabban nyírott sövényként ültetik, legjobban félárnyékban, nedvesebb talajokon fejlődik, ültetési távolság: 25-40 centiméter.
Buxus microphylla - Kislevelű puszpáng, Kínai puszpáng: Napos, félárnyékos és árnyékos helyre egyaránt ültethető, tömör, sűrű ágrendszerű, vörösesbarna vesszőjű fajta. Viszonylag lassan növekszik, a 150-180 centimétert éri el a kifejlett példány. Fagytűrése kiváló, ültetési távolsága: 20-30 centiméter.
Buxus balerica - Baleári puszpáng: Faszerű puszpáng, hiszen 10 méter magasra is megnőhet. Levelei nagyon fényesek és sötétzöldek.
Buxus harlandii - Honkongi puszpáng: Körülbelül egy méter magasra növekedő féltörpe fajta. Levelei keskenyek és fényesek.
Buxus microphylla - Kislevelű puszpáng: A nálunk található fajtája szabályos gömb alakú, fényes ovális levelei vannak, ez a típus érzékenyebb a fagyra.
Buxus sempervirens var. arborescens - Fatermetű puszpáng, Vadbukszus: Nagy bokorrá vagy kis fává fejlődik, levelei kicsit világosabbak a többi bukszusnál.
Buxus longifolia - Szír puszpáng
Buxus sempervirens - Örökzöld puszpáng
Buxus wallichiana - Himalájai puszpángÍrta: Czauner Péter 2011. jún. 17. 14:34-kor
Kategória: Most, Jó ötletek, Kert
Címkék: árnyék, Buxus balerica, Buxus longifolia, Buxus microphylla, Buxus sempervirens Suffruticosa, Buxus wallichiana, félárnyék, metszés, puszpáng, sövény, telepítés

Hozzászólások  


mitöl vörösödik, szárad el a buxus oldala, ahol nincs kutya?


A kutya oldalától független a vörösödés, mivel a pisije nemcsak a növényt közvetlenül égeti le, hanem a gyökérzetén keresztül is hathat!


A puszpángnak rovarkártevői is vannak, legegyszerűbben téli lemosó szerekkel lehet ellenük védekezni. A permetlé összeállításakor figyeljenek arra, hogy nyáron a hígabb dózísra van szükség.

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.