Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

Igazán a mediterrán vidék való a selyemakácnakA nagy kertkoszolók egyike a selyemakác (Albizia julibrissin). Ahogy a tulipánfa és társai, így ő is a virágpotyogtatásával gereblyézésre lelkesít, legalábbis azt, aki nem szereti, ha reggelente a gyepet ellepje a temérdek apró szirom.

Ettől függetlenül a többszörösen összetett, mimózára hasonlító levelű, kellemes, kultúr kerti méretű, nyáron hosszan nyíló rózsaszín pamacsvirágú illatos fa hamar felejteti ezt kellemetlenkedést.

Igazából a fagymentes környezetet, mediterrán jellegű vidéket kedveli, de, ha megedződik jól bírja az itthoni védettebb kertekben. Aki vállalkozik nevelésével szoliternek ültesse, viszonylag nagy lapos, nem teljes árnyékot adó koronát nevel.Írta: Czauner Péter 2011. júl. 16. 9:31-kor
Kategória: Kert
Címkék: albizia, Kert ész, növényápolás, selyemakác

Hozzászólások  


Nagyon szép a kép.

Én nagyon szeretnék hortenziát.
Gyerekkoromból emlékszem, hogy jól tűri a félárnyékot.
Azt nem tudom megél-e homokos talajon és palántát kell-e venni vagy magot.


2011. 07. 18. 13:47 2. só-óhaj (látogató)

Érdeklődöm, hogy a tavirózsa miért nem virágzik folyamatosan, csak 1x virágzott ebben a nyárban.
A kerti tóban aranyhalak is vannak, emiatt a kemikáliák alkalmazása teljesen kizárt.


A hortenzia klímánkon bonyolult technikával nevelhető. A kert félárnyékos, árnyékos részében kell neki helyt keresni. Csak palántát, vagy cserepes növényt szabad ültetni. Egy-egy ilyen 1500-2500 forintba kerül. Viszonylag nagy gödröt kell ásni, s ebbe laza szerkezetű, savanyú földből, tőzegből kell neki ágyást készíteni. Kezdetben, míg nem nem erősödik naponta kétszer is meg kell öntözni, persze csak, ha nem esik az eső.
A tavirózsa gyökere, valószínűleg nincs elég mélyen. Vagyis, olyat kellene választani, amelyik a tavacska mélységének megfelelő helyen szeret élni.


Kérdezni szeretnék.
Van egy kb. 15 m-es fenyőfám, ennek a derekát kb. 10 m. magasan teljesen körbefutotta a borostyán.Ez úgy elburjánzott rajta, hogy már 40-50 cm-es oldalhajtásai is vannak.
Az a kérdésem, hogy ez árt-e vagy ha tovább megy ártani fog-e a fenyőfámnak.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Benczéné /Ilona/

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.