Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

A hímzett kapor biztos nem fut szét a kertbenA nyár közepe a kerti fűszerek betakarításának ideje. Általánosságban ajánlható, hogy eső után érdemes szedegetni a leveleiket, mert ilyenkor a megtelepedő koszt lemossa a víz. A fűszerek között­ – a kertész szemében -  igazi kerti rém a kapor.

Több finom ételünknek – főként a kovászos uborkának - ad jellegzetes ízt. Legjobb, ha a piacon vásárolják, s a konyhában vizespohárban tartják, mert, ha a magja a kerti földbe kerül, akkor kezdődnek a bajok, ugyanis az ernyősvirágzatúak családjába tartozó kapor (Anethum graveolens) vad gazként gyorsan kiirthatatlanul szétszalad.

Azért, főként az izéről, jó is mondható róla mert modernebb stílusú kertben dísznövényként is mutatós, sőt balkonládákban is nevelhető, egy teraszon szoliterként is dekoratív.

 Írta: Czauner Péter 2011. júl. 19. 9:31-kor
Kategória: Kert
Címkék: fűszernövény, kapor, Kert ész, kerti rém

Hozzászólások  


Bocsi, h ellent mondok Neked!
Én szeretném, ha az egész kertben kapor lenne!
Mi egész évben kb.10-15 kg. kaprot eszünk!
Lehet,sőt biztos,h kiirthatatlan,de én ennek örülök!


Nahát! Minden vágyam lenne, hogy megtelepedjen a kertemben vagy akár balkonládában, de sosem sikerült elérni azt sem, hogy megmaradjon.

Nagyon szeretem a kaporszószt és mindenfélét szívesen ízesítek vele.


Szia Gordi!
Privátban egyeztethetünk,ha akarod,adok annyi magot,amennyit akarsz!!Biztos megmarad!


A kapor a kertben olyan, mint lóhere azt is csak egyszer kell vetni. Szerintem a balkonládából csak úgy lehet kiirtani, hogy nem kap vizet.


Tavaly nem sikerült a kapor, idén az elsőt felfalta a zöld levéltetű, mire észre vettem. A másod-vetés szerencsére megmaradt, igaz, lepermeteztem. Bizony, én sem bánom, ha elszaporodik, nagyon szeretjük.


A kaporral úgy vagyok, hogy sok ételt elképzelnki sem tudok nélküle. (Nemcsak a koviubit, de a tökőzeléktől kezdve a grillezni kívánt halak belsejébe, Papa Assada-hoz, sokféle nyers salátához, stb.)

Tényleg dekoratív, de ahogy emlékszem, falun nem félnek a kaportól, mert szinte mindegyik (megművelt) hátsó, konyhakert állandó résztvevője!


2011. 07. 20. 22:36 7. nyilasa (látogató)

Aki a kaporról, mint "kerti rém"-ről beszél az lehet nem szereti az ízét.
Hát akkor gyomlálja ki! Ja és még a felmagzás előtt ugye. Én nem jutok hozzá hogy megmaradjon a homokon.
Kincsem-nek jelzem a "koviubi" nem értelmes magyar szó! (hasonlók mocskok: pari-nari-burgi-stb) Lepukkant piaci primitív szleng, lustáknak. Olyan szép a magyar nyelv, nem kell lealacsonyítani.


2011. 07. 20. 23:58 8. tilia (látogató)

Bár gaz lenne... Három éven át tökéletesen meddő próbálkozásaim voltam a kertben való meghonosításával, ötcentis kis cérnaszálnál nagyobbra sehol se nőtt :-(

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.