Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

A parasztrózsa egy szép mályvaA mályva amolyan falusi növény. Egy olvasóm küldte ezt a képet, a környékükön parasztrózsának mondott mályva valódi neve után kutakodva. Eddig csak poros mályvákat láttam kornyadozni vidéki porták előtt, amolyan muszáj növényként. Sok csapást kibír, s hónapokig virágzik. És, ami a gyermekeknek a legfontosabb, készíthető belőle mályvacukor is!

 

A mályva híres, mert színt is neveztek el róla, lilásba, barnásba, pirosasba hajazik a mályvaszín, a hozzáértők szerint a megvilágosodást, tisztán érzékelést szimbolizálja. A mályvafélék (Malvaceae), amúgy népes társaságot alkotnak több mint kéttucatnyi egyéves, kétéves és évelő faj sorolható közéjük.
Az esetenként két méter magasra is megnövő egynyári mályvafélék jobb sorsot is érdemelnének. Május végéig ajánlatos legalább hármasával ültetni, ekkor jól mutatnak a fehér, lila, kék, pirosas virágai. Nekem évelő mályváim vannak, egy kék és egy fehér. Nem jó helyre, árnyékba kerültek, így a mályva kertész melléfogásaim számát gyarapítja.  Két-három év alatt lett belőlük igazi mályva, ha több napot látnának biztos pompázatosabbak lennének. De ajánlom mindenkinek, Weöres Sándornak sem lehetett sikere a mályvával, mert eléggé álmosító költeményében szerepelteti.

Weöres Sándor: Altatódal
Csíja, csicsíja, rózsa,
csicsíja, mályva!
Hold-lepte úton,
csillag-lepte úton
két kutya kullog,
köves, széles úton.

Csíja, csicsíja, rózsa,
csicsíja, mályva!
A nagyfülü kutya kérdi:
Rózsa-rózsa mit csinál?
A nagyorru kutya kérdi:
Mályva-mályva mit csinál?
Rózsa-szál, mályva-szál
kék gyöngyöt tesz bársony-tokba,
addig jó, míg szundikál.

Csíja, csicsíja, rózsa,
csicsíja, mályva!

 Írta: Czauner Péter 2011. júl. 26. 16:53-kor
Kategória: Képek, A kamrában, Kert
Címkék: Kert ész, kert fenntartás, Malvaceae, mályva

Hozzászólások  


Nem látom a mályvacsodát!?


Sajnos, én sem!


Sajna én sem!!


Én látom, valami hiba lehet a rendszerben.


Na, végre! De akkor baj van, mert azt hittem nekem is van, de másképp néz ki az a növény, amit én eddig mályvának tudtam.A virágai hasonlóak, de szára ahogy nő fás lesz, és attól függően, milyenre nyírják bokor és fácska lesz belőle. Most virágzik.


Kedves Péter! Sokat hallottam már a mályvacukorról. Arról tudsz valamit, hogy köze van-e a mályvarózsánkhoz?
(Kíváncsiságból kérdezem, de lehetséges, hogy egy cukrásznak kellene feltennem a kérdést!):-)


2011. 07. 30. 4:44 7. Tüke (látogató)

Re:6 Vajkaramellának
Bocs' nincs időm a forrást (linkeket) beírni, de ha a Google keresőbe beírja, hogy : Mályvacukor - Pillecukor _ Mashmallow akkor a kérdésére részletes választ talál.


sok,azaz rengeteg mályvagyökeret gyújtöttem. Vasásóval kell kiásni a gyökerit. Nehéz meló. A megtisztított, felkockzott és kiszűrított mályxvakockákat megvette egy gyógynövénykeresked. A forgalomban ma is megtalálható. Sőt divatos, mert a mályvaeát fogyasztó hatásúnak tartják. S bizony, a mályvacukor is belőle készül.


sok,azaz rengeteg mályvagyökeret gyújtöttem. Vasásóval kell kiásni a gyökerit. Nehéz meló. A megtisztított, felkockzott és kiszűrított mályxvakockákat megvette egy gyógynövénykeresked. A forgalomban ma is megtalálható. Sőt divatos, mert a mályvaeát fogyasztó hatásúnak tartják. S bizony, a mályvacukor is belőle készül.


sok,azaz rengeteg mályvagyökeret gyújtöttem. Vasásóval kell kiásni a gyökerit. Nehéz meló. A megtisztított, felkockzott és kiszűrított mályxvakockákat megvette egy gyógynövénykeresked. A forgalomban ma is megtalálható. Sőt divatos, mert a mályvaeát fogyasztó hatásúnak tartják. S bizony, a mályvacukor is belőle készül.


Vajkaramellénak: aki keres ezt tudhatja meg a mályvacukorról.

A mályvacukor, vagy marshmallow régi amerikai gyökerekre visszatekintő édesség. A mályvacukrot az 1800-as évek közepétől készítik és nagyon közkedvelt az USA -ban. Nem véletlen találkozunk vele oly gyakran az amerikai filmekben, akár otthon, vagy táborozás közben. A mályvacukor valójában nem más, mint felhabosított tömény cukor, méz és zselatin keveréke. A mályvacukor nevét onnan kapta, hogy régen az összetevők közt szerepel a mályva növény gyökeréből készült szirup is. Ez biztosította, hogy a mályvacukor levegősebb, könnyedebb legyen. Ma már a mályvaszirup helyett zselatint használunk.

A mályvacukor nagyon sokáig tárolható, nem tud megromlani. A mályvacukor ízesitéséhez és szinezéséhez használhatunk vanilia aromát (sárga mályvacukor), rum aromát (pirosas mályvacukor), mandula aromát (zöld mályvacukor). Amennyiben aroma nélkül készítjük, úgy a mályvacukor fehér színű lesz, de még ilyenkor is ízesíthetjük kókuszreszelékkel ízlés szerint. Amennyiben kerülni akarjuk a mesterséges színezékeket, használhatunk bármilyen gyümölcsöt pl.: málna kinyomott és leszűrt levét.
Mályvacukor hozzávalók

15 dkg cukor
0,5 dl víz
2 evőkanál méz
1 tasak étkezési zselatin (10 g)
aroma, vagy gyümölcslé
porcukor a forgatáshoz
csipet só

Mályvacukor készítése

A cukrot, a mézet, a vizet vizet és egy csipet sót egy lábasban összekeverjük és felforraljuk. Amikor felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és még 3 percig tovább forraljuk. Egy másik edényben a zselatint elkeverjük 3 evőkanál vízzel és állni hagyjuk pár percet. Ilyenkor bele lehet tenni az aromát, gyümölcs levét.

A forró cukor szirupból egy keveset a zselatinhoz adunk, robotgéppel simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a többi szirupot is, és alacsony fokozaton el keverjük. Amikor a mályvacukor már szép fehérré kezd vállni, és kezd ragacsos lenni, a robotgép legmagasabb fokozatán habosítsuk még 4-5 percig. Egészen addig, amíg egy ragacsos, nyúlós masszát nem kapunk.

Egy lapos műanyagot vékonyan kikenünk olajjal és öntsük bele a mályvacukor masszát. Használhatunk szilikon formát is, ekkor nem kell olajjal kikenni. Hűtőbe téve a mályvacukor 3-4 óra alatt megkeményedik. Szórjunk meg egy tálcát porcukorral és erre borítsuk ki a mályvacukrot. Miután mindenütt be porcukroztuk ollóval vágjuk csíkokra, majd kockákra. A kész mályvacukor kockákat is forgassuk meg a porcukorban.


nagyon sokféle mályva van, A mályva (Malva) a mályvafélék (Malvaceae) családjának névadó nemzetsége. 25–30 lágy szárú (egyéves, kétéves és évelő) növényfaj tartozik ide.
Fajlista:
Malva aegyptia
Malva alcea érdes mályva
Malva assurgentiflora
Malva brasiliensis
Malva canariensis
Malva cretica
Malva dendromorpha
Malva hispanica
Malva microcarpa
Malva microphylla
Malva mohileviensis
Malva moschata – pézsmamályva
Malva neglecta – papsajtmályva
Malva nicaeensis
Malva oxyloba
Malva pacifica
Malva parviflora
Malva preissiana
Malva pseudolavatera
Malva pusilla
Malva qaiseri
Malva sinensis
Malva stipulacea
Malva sylvestris – erdei mályva
Malva tournefortiana
Malva trifida
Malva verticillata
Malva wigandii


A rengeteg mályva keverhető, ezért jabvasolnám, hogy a Hibiscus syriacus nevű mályvacserjével próbálkozzanak. Ez mindig a helyén marad.

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.