Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

Te Jani, elvitte a földikutya a hagymát! - kiabálta Mariska néni, feleségem nagymamája a nagypapának a laposi kertben. Jól vitt a hangja, ahogy unokájáé is. Megtudta a környéken mindenki, hogy a másnapi piacra bizony nem visz hagymát, mert a ritkán látott lény lehuzigálta a csemegét a föld alá.

A kerteket túró hadak serege keseríti meg napjainkat. Számos, vakondcsaládokkal folytatott csata veszteseként állíthatom, a leleményes állatkákkal szemben egyetlen lehetőségünk marad: a békés együttélés. Ami nagyjából egyet jelent a túrások mielőbbi széthajigálásával.

 

Minden talaj alatt élő bundás lény között a legfélelmetesebb a földi kutya. Keveset tudunk a Magyarországon is élő turkálóról, ami nem is csoda, mert a biológusok becslése szerint jó, ha ezren vannak.

A hamu vagy palaszürke színű, vörhenyes árnyalatú földikutya amúgy 20 centi hosszú, negyedkilós állatka. Föld alatti torpedóként teste hosszúkás, hengeres, a hátsó végén lekerekített. Ha véletlenül találkoznánk vele, feltűnhet se füle, se szeme. Pontosabban fülek a fej két oldalán elzárható fülnyílása van és szemeit bőr és szőr takarja.

Egész életét a föld alatt tölti, a szemeinek nem is venné sok hasznát. Viszont szaglása és fogai kitűnőek. Gps-ét a föld mágneses terének érzékelése hangolta, s ez alapján tájékozódik.

Hatalmas metszőfogai rémisztőek, nem úgy mint a vakond a lábaival, ezzel ás. Az étkezéshez is ezeket használja.

Azért annyira nem magányos, hogy utódai ne lennének, fajtársaikkal szeizmikus kommunikációt folytatnak, Ha dumcsizni akarnak, ahogy a rabok a börtönben a csöveken morzéznak, a földikutyák fejüket a járatok falának ütögetik és a visszaverődő rezgéseket érzékelik. Ez után denevérek módjára képet alakítanak ki a környezetükről. Területvédők ezért a párzási időszakon kívül igencsak kerülik egymást, ha a köztes időben mégis összefutniuk, elkerülhetetlen a csetepaté.

Túrásai jellegzetesen egy vonalban vannakTöbben vélik úgy, hogy földikutya járja a kertjüket, de erre kicsi az esély, mert a csendet, nyugalmat kedvelő magányos állat, nem szívesen költözni a zajos emberek közé. Egyébként csak turkálásával okoz kellemetlenséget, mert nem rágja el a gyümölcsfák, cserjék gyökereit, a földikutya ismerői szerint étlapján inkább a mezei iringó, ökörfarkkóró, vadmurok, hosszú zsurló szerepel. Táplálékát növények hagymái, gumói, gyökerei és gyöktörzsei alkotják, de ha véletlenül betéved a települések szélén művelt területekre, szívesen fogyasztja a számára megfelelő kultúrnövényeket is.

A földikutya járatai komplex rendszert alkotnak a föld alatt, amelyet a felszínen kitúrt földkupacok jeleznek. A földikutya általában egyenes vonalon jár, s így rakja kupacait is. Soha nem hagyja nyitva a járatait, mindig szorosan eltömi egy adag földdel. Ez is megkülönbözteti a többi föld alatt élő emlős állattól. Tiszta állatka, mert 100 méter hosszú járatrendszerében külön épít fészket, éléskamrát és ürülékgödröt.Írta: Czauner Péter 2011. júl. 28. 14:03-kor
Kategória: Jó ötletek, Kert
Címkék: Földikutya, Kert ész, kerti rém

Hozzászólások  


2011. 07. 28. 14:17 1. Batka (látogató)

Péter, azt azért ne felejtsük már ki, hogy a csóri kis dög mára iszonyúan ritka természeti kincs, (az eszmei értéke nagyobb mint pl. a hiúznak v. a farkasnak) Nálunk mindössze Dél-Magyarországon maradtak pár kis foltban elszigetelt populációi, a kertekben pedig csak igen ritkán, vagy éppen soha sem jelenik meg.


Ez egy egész rendes kis állatnak tűnik.Egy pár
földkupac, semmi.


A kertünkben óriási földkupacok jelentek meg,amihez képest a korábbi vakondtúrások eltöpülnek!
Nem tudom ,hogy vakond-e vagy földikutya,de azt hiszem,nekem már mindegy !Teljesen kiakasztott a vakond(vagy más)mert teljesen széttúrta a füvesített előkertünket!Már mindent megpróbálta ellene,de semmit nem értem el,Nyomtam vizet a járatokba órákon át(megtehetem,van kutam),égettem petróleumos rongyot a lyukakban,tettem bele gyári füstölőt,ki akartam kapálni őkelmét!Beletrombitáltam a lyukakba,mert állítólag az ilyen hangok zavarják,aztán megba...ttam a jó istennel,meg rendszeresen
szétszórom a kupacokat,aminek következtében a szép pázsit mára megkoszlott,néhány helyen felverte a gaz!
Még van a tarsolyomban pár drasztikus eszköz(pl.méreg)de arra azt hiszem,nem fog sor kerülni!Ugyanis az lesz a dolog vége,hogy nevetséges küzdelmeimet látva drága vakondom halálra fogja röhögni magát!!


A mi veteményeskertünkben is furcsa jelenségeket tapasztalunk. A szépen (sűrűn)kikelt fehér répa sorok egy idő után nagyon hézagossá váltak, olyan mintha egymás mellől 20-30 cm.es csíkokban mindegy szálig kiszedtük volva gyökerestől. Mivel mi hozzá sem nyúltunk, csak ámuldozunk a hétről-hétre kevesebb növény láttán. Akkor ez vakond vagy földi kutya?


Pietniknek: Saját vakondjaim zaklatása ellen minden trükköt bevetettem. Arra azonban ügyeltem, hogy egyenlő fegyvereink legyenek. Petróleumos rongy, füstölő, csapda, víz, zajongás, stb. A vakond győzött.
De mára patthelyzet alakult ki. megszüntettem a szerves trágyázást, a járatokba, s a kupacok alatti lyukba ricinus magot dugtam. Lehetőleg úgy, hogy a kert közepe felől haladtam kifele, végül, amikor néhány hétig nem volt új kupac, körbe ültettem a kertet nagy sárfűvel. Ezt ugyanis nagyon utálják a vakondok.
noagoranak: így eszik a földi kutya is, de én inkább a kósza pocokra gyanakodnék. A földi kutyát nem szabad irtani, a kósza pockot igen
A kettő között az a különbség, hogy a földi kutya a vakondnál nagyobb kupacsokat rak, a kósza pocok pedig sokkal kisebbet.


Kedves Péter,
öreg fiú vagyok már, vidéken nevelkedtem, falvakban is laktam. Baranyában, Bácskában.De földi kutyáról, tőled hallok először. Nagyon érdekes és köszönöm, hogy létezését megtudtam tőled.
nekem is van egy kertem. A fővárostól húsz kilométerre.Talaja homokos és van állandó földtúró jószágom is. Bizonyára vakond. De valahogy nem szereti a cserebogár pajorokat, mert túrásaitól 1 - 2 méterre, vígan élnek a pajorok. nemrég fedeztem fel egy valóságos pajortelepet.
A fiam nagy állatbarát. Utálja a turzásokat, de a vakondot nem engedi bántani.És imádja a madarakat. Tavaly vetett csemegekukoricát. Mintegy 20 tövet. A madarak felfedezték és nagyon megszerették. Zöldjében, azaz, tejesen, kibontották a csuhét és az összes tejes magot leették.(tíz km. körzetben egy szem kukoricavetés nincs)A fiam, csak nevetett.
Idén lett egy magányos őzike vendégünk. Nem elég neki az elhagyott, elvadult kertek,egy kerítés-résen bejár hozzánk is. Leette a ringlót.Fiam, csak legyint rá. Örül a vendégnek.
Visszatérve a vakondra, úgy hallottam, hogy hatásos elriasztó eszköz, ha sörösüvegeket ásunk be a földbe, úgy hogy a nyaka pár centit kiálljon a földből. Ugyanis a szélfúvás olyan hangokat gerjeszt az üvegnyakon át a földbe, ami zavarja a vakondot, s inkább odébbáll.
Még nem próbáltam, de még idén kipróbálom.


2011. 07. 31. 22:12 7. frutti (látogató)

Örökbe fogadnám a kis cukikát!

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.