Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

Fifi 13 évet éltSajnos a velünk élő ebek megöregednek, ha már meghaladta a tízéves kort a házi kedvenc a családot kezdi a frász kerülgetni. Aki már veszítette el ebét, tudja milyen fájdalmas az elválás, szerencsére némi odafigyeléssel meg lehet hosszabbítani vagy legalábbis kellemessé tenni a tizedik év után következő esztendőket.

 

Az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai kérdőíves felmérést végeztek magyarországi kutyatartók körében. Közel 900 kérdőív eredményeiből kiderül, miként észlelik és tapasztalják magyar kutyatartók kedvenceiknél az öregedésre utaló viselkedési változásokat.

A kutatásból kitűnik, hogy a kutyatartók már 7 éves kor környékén felfedezik az állat viselkedésében az öregedési tüneteket (aktivitás csökkenés, szellemi teljesítmény/ engedelmesség romlása, szobatisztasági gondok), de érdekes módon ennek ellenére 9-10 év körülre teszik az öregkor kezdetét. Az is kiderült, hogy minél idősebb kedvence van valakinek, annál idősebb kort fog megjelölni arra nézve, hogy mikortól számít korosnak egy kutya. Így sajnos gyakran csak évekkel később kapja meg a kutya azt a gondoskodást, ami egy idős ebnek kijárna.

7 praktikus tanács etológusoktól a 7 éven felüli kutyák gazdáinak:

1.         A biológiai órát nem lehet visszaforgatni. Már akkor gondoljunk kutyánk fiatalosságának megőrzésére, amikor az öregedés jeleit még nem észleljük. Tűzzük ki célul, hogy kedvencünk viselkedését közel olyannak őrizzük meg, amilyen az ereje teljében volt.

2.         Gondoljuk végig, mit jelent az öregség az emberek jelentős részének: magányt, befelé fordulást, szellemi kiüresedést, unalomban telő napokat. Szinte ugyanezek történhetnek meg a kutyával is, ha az megöregszik.

3.         Ne hanyagoljuk el az idős kutyát annak korára való tekintettel. Továbbra is vonjuk be a család megszokott tevékenységébe, valamint ha csak lehet, találkozhasson fiatalabb társaival is.

4.         Habár az idős kutya fizikai teljesítőképessége már nem biztos, hogy a régi, ez nem jelenti azt, hogy öreg kutyát nem lehet új trükkökre megtanítani. Rendszeresen foglalkoztassuk ügyességet, találékonyságot igénylő feladatokkal.

5.         Csak azt lehet megőrizni, ami már korábban is volt. A kutyát már fiatal korában se csak azért tartsuk, hogy „legyen”. Az ifjú korban elsajátított, kedvelt és hasznos viselkedésformák, tudás lesz az, amit az idős kutyánál is megőrizhetünk.

6.         Figyeljünk oda a kutya érzékszerveinek állapotára. A gyengülő látás és hallás hasonló tünetekhez vezethet a kutya elbizonytalanítása, nyugtalanítása révén, mint a mozgásszervi elváltozások, illetve a szellemi hanyatlás. Ilyen gyanú esetén forduljunk mihamarabb állatorvoshoz egy ellenőrző kivizsgálás erejéig.

7.         Fokozottabban ügyeljünk a táplálásra is! Ha tehetjük, részesítsük előnyben az öregedő kutyánknak kifejlesztett speciális tápokat, amelyekkel a kutyák szellemi frissessége is tovább megőrizhető.Írta: Czauner Péter 2011. aug. 2. 10:51-kor
Kategória: Jó ötletek, Kert
Címkék: állatok, Kert ész, kutya

Hozzászólások  


Van egy 9. életévében járó kutyánk. Eddig megőrizte fiatalos karcsúságát, gyorsaságát, úgy játszik, mint egy kölyökkutya és nagyon okos. Nem, hogy új kunsztokat tanul, ő tanít minket olyasmikre, amit nagyon szívesen csinál. Sajátos kommunikációs rendszere van, bármit képes megértetni velünk.
Persze nagyon szeretjük, sokat játszunk, foglalkozunk vele, simogatjuk, beszélgetünk vele. (biztos fajta kérdése is, egy uszkárlányról van szó)


2011. 08. 13. 16:09 2. Tóth Gyula (látogató)

Tisztelt Uram!

A leánderekről szóló cikkére hivatkozva kérem tanácsát. 20 db 3m körüli, 10 színben pompázó leánderünk van. Sajnos a molytetű ellen nem igazán tudjuk megvédeni. Kérjük tanácsát, mi a legjobb módszer a molytetű és a levéltetű ellen. Segítségét előre is köszönjük

Üdv

Tóth Gyula


A nagyobb kártételnél felszívódó szereket, mint a Chess 50 WG, az Actara 25 WG, Mospilan 20 WP-t kell használni, Ezek belocsolással is alkalmazhatóak ilyenkor keverésük olyan arányú legyen, mint a permetezésnél. Érdemes 2-3-szor hetente, tíznaponta ismételni. Ilyenkor ugyanis a biztosan kipusztulnak a gonosz tetvek.

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.