Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

Ki látta a borizű Parker Pepint?
Parker Pepint a régi kellemes borízű almát elfejeltették, vagy hamar kifogynak belőle a faiskolák. Kár érte, mert sok kis kertben helye lenne, ahol nem annyira az állandó növényvédelem, mint figyelmes gondoskodással igyekeznének az olyan régi fajtákat kényeztetni. A nagy almás tudorok azt mondták, hogy kisebb faiskolákban érdemes próbálkozni, olyanoknál, amelyik régi nemzeti (bár ez angol eredetű) fajtákat is tartanak.
Emlékeztetőül. Parker Pepin (Bőralma)
Régi angol almafajta, gyümölcsének parás felülete miatt nevezik Bőralmának. Kiegyenlítetten terem, október második felében szedhető, decembertől februárig érik.
Hosszú ideig tárolható, de tároláskor fonnyadásra hajlamos. Gyümölcse kicsi, lapított gömb alakú, héja parás, sárgásbarna színű, érdes, bőrszerű tapintású. Íze jellegzetesen savanykás, borízű. Vékony héjú, ezért jól aszalható, de tároláskor ráncosodik.
Társaiból is kevés van, sok helyen nem is tudják, hogy miféle öreg almafa terme a kertben ilyen a Nyári fontos. (De ha nincs is kertünk legalább ismerjük fel a piacon nemzeti értékeinket.) Bizonytalan származású, de valószínűleg francia eredetű. Augusztus végén érő, nagy, vagy igen nagy gyümölcsű fajta. Termése laposgömb alakú, sima, fényes, kárminpirossal csíkozott fehéres héjú, fehér, kemény húsú, bő levű, jellegzetesen savas.
Bőven, de szakaszosan terem, fája erőteljes növésű. Védett helyet kíván. Kártevőkkel és kórokozókkal szemben kevésbé ellenálló.
Igazán zamatos a Nyári csíkos fűszeres. Többnyire zömök tojásdad, egyik oldalán kissé hízottabb, fényes,
kárminpirossal sűrűn csíkozott héjú, sárgás, porhanyó húsú, kellemesen fűszeres ízű, bőlevű fajta. Ahogy az öregek mondták: vígnövésű, korán, a neki tetsző helyen bőven terem, de nagy fát  nem nevel.
Több mint 300 éves a Batul. Van belőle zöld, fehér ás piros is.
Középnagy, enyhén lapított, gömb alakú, fényes, kissé zsíros tapintatú, szalmasárga, napos oldalán élénk  pirossal  belehelt, fehér,  tömött húsú, bőlevű, kissé fűszeres ízű gyümölcsöt nevel. Erőteljes  növekedésű, de  későn termőre forduló,  gombabetegségeknek  ellenálló, nyirkos talajt kedvelő fajta.
A Sóvári alma ősei ismeretlenek. Számtalan változata ismert, így a Nemes Sóvári, Daru Sóvári,
Csíkos Sóvári, Szilágysági Sóvári.
Kerekded hengeres, hamvas, liláspiros csíkozású, fehéres  húsú, bő  levű termése kissé borízű. Igénytelen, erőteljes növekedésű, ellenálló, bőtermő fajta. Mély rétegű, mérsékelten nedves, középkötött talajban érzi jól magát.
Igazán fínom a Téli arany parmen, a középkorban Franciaországból érkezett. A narancssárga alapon narancspirossal csíkozott, kúpos gömb alakú, sárgásfehér húsú, fűszeres ízű termése októbertől decemberig fogyasztható. Rendszeresen és bőven terem, de az almamolytól sokat szenved. Hűvösebb, magasabb helyeken, de védett fekvésben érzi jól magát. Száraz helyre nem való.

Parker PepinParker Pepint a régi kellemes borízű almát elfejeltették, vagy hamar kifogynak belőle a faiskolák. Kár érte, mert sok kis kertben helye lenne, ahol nem annyira az állandó növényvédelem, mint figyelmes gondoskodással igyekeznének az olyan régi fajtákat kényeztetni. A nagy almás tudorok azt mondták, hogy kisebb faiskolákban érdemes próbálkozni, olyanoknál, amelyik régi nemzeti (bár ez angol eredetű) fajtákat is tartanak

Parker Pepin (Bőralma) régi angol almafajta, gyümölcsének parás felülete miatt nevezik Bőralmának. Kiegyenlítetten terem, október második felében szedhető, decembertől februárig érik.Hosszú ideig tárolható, de tároláskor fonnyadásra hajlamos. Gyümölcse kicsi, lapított gömb alakú, héja parás, sárgásbarna színű, érdes, bőrszerű tapintású. Íze jellegzetesen savanykás, borízű. Vékony héjú, ezért jól aszalható, de tároláskor ráncosodik.

Társaiból is kevés van, sok helyen nem is tudják, hogy miféle öreg almafa terme a kertben ilyen a Nyári fontos. (De ha nincs is kertünk legalább ismerjük fel a piacon nemzeti értékeinket.) Bizonytalan származású, de valószínűleg francia eredetű. Augusztus végén érő, nagy, vagy igen nagy gyümölcsű fajta. Termése laposgömb alakú, sima, fényes, kárminpirossal csíkozott fehéres héjú, fehér, kemény húsú, bő levű, jellegzetesen savas. Bőven, de szakaszosan terem, fája erőteljes növésű. Védett helyet kíván. Kártevőkkel és kórokozókkal szemben kevésbé ellenálló.

Igazán zamatos a Nyári csíkos fűszeres. Többnyire zömök tojásdad, egyik oldalán kissé hízottabb, fényes,kárminpirossal sűrűn csíkozott héjú, sárgás, porhanyó húsú, kellemesen fűszeres ízű, bőlevű fajta. Ahogy az öregek mondták: vígnövésű, korán, a neki tetsző helyen bőven terem, de nagy fát  nem nevel.

Több mint 300 éves a Batul. Van belőle zöld, fehér ás piros is. Középnagy, enyhén lapított, gömb alakú, fényes, kissé zsíros tapintatú, szalmasárga, napos oldalán élénk  pirossal  belehelt, fehér,  tömött húsú, bőlevű, kissé fűszeres ízű gyümölcsöt nevel. Erőteljes  növekedésű, de  későn termőre forduló,  gombabetegségeknek  ellenálló, nyirkos talajt kedvelő fajta.

A Sóvári alma ősei ismeretlenek. Számtalan változata ismert, így a Nemes Sóvári, Daru Sóvári, Csíkos Sóvári, Szilágysági Sóvári.Kerekded hengeres, hamvas, liláspiros csíkozású, fehéres  húsú, bő  levű termése kissé borízű. Igénytelen, erőteljes növekedésű, ellenálló, bőtermő fajta. Mély rétegű, mérsékelten nedves, középkötött talajban érzi jól magát.

Igazán fínom a Téli arany parmen, a középkorban Franciaországból érkezett. A narancssárga alapon narancspirossal csíkozott, kúpos gömb alakú, sárgásfehér húsú, fűszeres ízű termése októbertől decemberig fogyasztható. Rendszeresen és bőven terem, de az almamolytól sokat szenved. Hűvösebb, magasabb helyeken, de védett fekvésben érzi jól magát. Száraz helyre nem való.

 Írta: Czauner Péter 2011. aug. 27. 14:43-kor
Kategória: Hírek, Kert
Címkék: alma, Batul, Kert ész, Nyári fontos, parker pepin, Sóvári alma, Téli arany parmen

Hozzászólások  


Kösz az időszerű tájékoztatást.
Más.
A nyomtatott nészabiban olvastam a cikked a metszéssel kapcsolatban. Egyetlen szakember sem tudta egy mondatban összefoglani a metszés titkát, bár a háromnegyedben elvágandó ágakról motyogtak valamit.
Tavasszal az új ismerek birtokában esek neki a vízhajtásokkal teli nyári almáimnak.


A nagyszüleim vidéki kertjében volt három hatalmas Batul almafa, nagyon szerettem azt az almát, nagy kosárral küldtek ősszel és egész télen volt almánk, jól elállt...

ez a bőralma szimpatikus nekem...és nagyon hiányzik a ma már korszerűtlennek tartott Jonatán alma...


2011. 08. 28. 10:49 3. imisti (látogató)

Én bőralmaként gyerekkoromból ismerek ilyet,azóta sem láttam.Úgy tudom,hogy a gold-almák java része ebből lett kifejlesztve,nem kimondottan előnyükre.
Gyerekkoromból nagyon sokféle almára emlékszem,és a mai kínálatot ehhez képest nagyon beszűkültnek tartom.
Ami a boltokban,plázákban kapni,az az alma ehetetlen,akármennyire szép is!
És van olyan gyanúm,hogy a mai almakínálat ,ami pl.a tescóban fellelhető,nem idén,de nem is tavaly került a hűtőkamrákba!Ha igen,akkor pedig az almanemesítők szégyene ez az ízetlen,piros almának csúfolt valami!
Valahogy úgy vagyok vele,hogy a mai fajták túlnemesítettek,valami torzszüleményei lettek a gyümölcsös kerteknek.
A kertben van egy gold-almafa,melyet teljesen visszanystem.Idén rengeteg hajtást vetett,amit majd tavasszal meg kell ritkítanom,ésszerű termő koronát kialakítva.Remélem,mindíg leszel a nolblogon,és kikérhetem akkor a tanácsodat!
Ugyanez vonatkozik a körtefámra is!
Hatalmas,számomra elérhetetlen(csak szedővel!!)koronája van!Olyan vilmos-körte szerű,általában rengeteget terem.július végétől szeptember elejéig folyamatosa érik,és folyamatosan potyog is le a hatalmas körték sokasága.Úgy próbálom frissíteni,hogy azért az fokozatos legyen.Öreg fa .A szomszét srác mondta,hogy (33 éves)amikor ő gyerek volt,ez a fa már akkor is öreg volt!
Ennek ellenére rengeteg fiatal hajtást hoz,miközben a fő,felfelé nyúló vastag ágon már átlátni középen,félő,hogy esetleg a későbbiek folyamán letörik.
Szeretném átoltani egy fatalabb alanyra is,hogy esetleges pusztulása ne érintsen nagyon,bár nagyon fogom sajnálni az"öreget"


2011. 08. 30. 21:37 4. birovica (látogató)

Éppen vasárnap délután beszélgettem az unokámékkal, és elhatároztam, hogy ezentúl csak bió-gyümölcsöt termő fát fogok ültetni. Ugyanis a jelenlegi gyümölcsfáinkat nem győzzük permetezni. Beszélgetés közben elhangzott a pepin nevű alma, ami az én emlékezetemben piros-sárga csíkos, kellemes aromájú őszi alma volt, és nem kellett permetezni.
Ha valaki tudja, hogy hol lehet ilyen gyümölcsfákat beszerezni, kérem tájékoztasson engemet is. Egyébként a bőralma ízére is emlékszem, biztosan volt ilyen valamelyik szomszéd kertjében, és minket is megkínáltak vele-anno.


2011. 09. 04. 6:18 5. (X) (látogató)

T.Cím !
Lehet,hogy bennem a hiba !- de a 09/02 (pénteki) számban lévő cikkeket,nem találom a neten !
Az ügy:Egy éve szabad a házi pálinkapárlás
Kisüsti Adómentesen kapósabb, sokan vesznek lepoárlót
Bérfőzdék a nyertesek (Czauner Péter)
és a grafika
Üdvözlettel !


Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.