Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

Ha a szél megjönFagyos éjszaka, egy jó eső és szél – ez kell ahhoz, hogy hamar a földre parancsolják a leveleket. Ezek nélkül hetekig elhúzódhat a potyogás és a levélsepregetés.

A díszkertben gyorsan el kell a gyepet fojtogató leveleket takarítani, a legjobb, ha komposztálják, vagy olyan helyet találnak nekik, hogy a szorgos talajlakók néhány hónap alatt felfalhassák.

Nem szabad halogatni, a gyepre hullott levelekkel nem érdemes várni, mert a harmatos, ködös reggeleken alattuk hamar megsárgul a fű. A levélsöprögetésnél divatos szerszámmá vált a lombporszívó is. A készüléktől, pláne az elektromostól, azonban nem szabad túlságosan sokat várni. A nedves és a hosszú, összetett levelekkel nem, vagy csak nehezen birkózik meg. Kár is kísérletezni, mert a levéldaráló szerepét betöltő ventilátor házának szellőzőréseit hamar eltömik a szívós levelek.

Az összegereblyézett leveleket régebben szokás volt elégetni. Az égetés tulajdonképpen hasznos is lehet, hiszen a leveleken áttelelő kártevőket, gombákat a tűz elpusztítja, de a többnyire nedves levelek füstje kellemetlen bűzcsíkként terjeng a kertvárosokban. Az önkormányzatok az égetés menetrendjét pontosan ezért, szabályozzák. Aki égetni akar, ha nem akar szomszédháborút, előbb tájékozódjon. Az összegereblyézett leveleket a komposzt halomra lehet rakni, de a szemetesek szervezett formában el is szállítják, s ahol a kukában marad hely, ott apróbb adagokban el is meg lehet az avartól szabadulni.

 

 Írta: Czauner Péter 2011. nov. 8. 15:06-kor
Kategória: Kert
Címkék: falevél, Kert ész, ősz

Hozzászólások  

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.