Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

Furcsa ugróvillás - ha ilyet látnak ne bántsákAz sem baj, ha a levelek a földön maradnak, ahol egészséges a talaj tavaszra eltűnnek. Apró jószágok számára a száraz levél is csemege.

A lehulló levelek különféle mikroorganizmusok hatására lebomlanak, és újrafelhasználható tápanyagokká – humusszá – alakulnak át. Így képződnek az erdei talajok, de ezt a lehetőséget a díszkertekben sem szabad kihasználatlanul hagyni.

A kerti talajokban is megszámolhatatlanul sok apró lény mesterkedik azon, hogy feldolgozzák az olyan szerves anyagokat, mint a levágott fűszál, vagy a földre hullott falevél. A talajban élő baktériumok munkálkodása révén a növények számára felvehető állapotba kerülnek az ásványi anyagok. Az egysejtűek mikroszkopikusan kis állatok. A talaj kiszáradásakor betokozódnak, cisztákat képeznek. Ha újra nedves lesz a környezetük, akkor ismét „kibújnak” burkukból, és vad lakmározásba kezdenek, ennek „eredménye” a humusz. Hasonlóan csodálatos segítő lények a gyűrűs férgek, közöttük is a legismertebb kerti jótevők a giliszták és a televényférgek. Nincsenek is kevesen, mert egy kevésbé műtrágyázott kertben – a műtrágya elől ugyanis menekülnek –, ha száz négyzetméteren mindet kihúzgálnák, akkor akár egy kilónyit is sikerülne találni. Folyamatosan rágnak, s bélcsatornájuk működése hozzájárul a talaj minőségének javulásához. Szabad szemmel is láthatóak az ugróvillások nagyjai. E szárnyatlan rovarhad fajai vannak legtöbben a Földet ma benépesítő rovarok között. Egyliternyi erdei földben átlagosan ezer példányt lehet találni. Az élő zöld növényt csak kevés fajuk tudja megrágni, többségük bélcsatornáján a különböző, már elhalt szerves és ásványi anyag is áthalad. Így joggal nevezhetjük az ugróvillásokat a talajképződés, talajélet katalizátorainak.Írta: Czauner Péter 2011. nov. 9. 15:16-kor
Kategória: Jó ötletek, Kert
Címkék: humusz, Kert ész, kertápolás, ősz

Hozzászólások  


2011. 11. 21. 19:53 1. Maja (látogató)

Leállt a blog? :-(


Nem, csak ezer a dolog ilyenkor a tél előtt, de, ahogy a hidegedik, úgy több marad a szobai ténykedésre.

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.