Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

A csere csak az óraszereleőnek jó

Az elmúlt napok fagyos időjárása az előrejelzések szerint tovább folytatódik, ezért a későbbi bosszúságok, magas vízszámlák elkerülése végett mindenképpen gondoskodjunk a vízórák védelméről.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ez kinek a feladata, ha bekövetkezik a vízóra vagy a vízvezeték elfagyása, akkor milyen költségeket és kinek kell kifizetnie. Fontos tudnunk, hogy függetlenül attól, hogy kinek a tulajdonában van a vízmérő, a mérőhelyek tisztán tartásáról, a megközelítés biztosításáról, a fagy elleni védekezésről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia. Ugyanígy a vízdíjelszámolás alapjául szolgáló vízmérők és a leszerelésüket megakadályozó zárak sértetlen megőrzéséért és védelméért is a fogyasztó felelős, a vízmérő rendellenes működéséről pedig haladéktalanul értesíteni köteles a szolgáltatót.

A nagy hidegben maga a vízmérő, illetve akár a falon belül lévő vízvezeték hálózat is károsodhat, érdemes előre felkészülni a téli hidegre. A legtöbb probléma a télen nem használt, nem fűtött nyaralókban szokott előfordulni.
Amennyiben maga a vízvezeték károsodik, és az elzárt csapok ellenére valahol elfolyik a víz, akkor a vízmérő által mutatott mennyiséget kell kifizetnünk.

A másik gyakori eset, amikor maga a vízmérő károsodik, ebben az esetben, ha a vízmérő nem mér, rendellenesen vagy hibásan működik, illetőleg nem olvasható le, a fogyasztott víz mennyiségét a megelőző 365 nap összes fogyasztásából egy napra számított átlagfogyasztás és a meghibásodás napjának elfogadott határnapot megelőző legutolsó leolvasás napjától eltelt napok számának szorzataként kell megállapítani. Ez télen nem használt nyaralók esetén kifejezetten hátrányos lehet a fogyasztók számára, hiszen a jogszabály nincs arra tekintettel, hogy pontosan mikor használja a nyaralót, mikor veszi igénybe a vízszolgáltatást, téli időszakra is ki fog jönni egy átalányösszeg.

Amennyiben a vízmérő hibásodott meg, és a fenti számítás szerint kell fizetnünk a vízdíjat, akkor ugyanezen számítás szerint kell megfizetnünk a szennyvízdíjat is, ha közműves szennyvízelvezetés szolgáltatással rendelkezünk. Kicsit könnyebb a helyzet, ha az ivóvízvezeték hibásodott meg, mert ebben az esetben nem kell megfizetni a szennyvízdíjat azon vízmennyiség után, amely az ivóvízvezeték meghibásodása következtében a környezetben elszivárgott.

Mit lehet mégis tenni? Utólag már nem sokat, a legfontosabb a megelőzés.Érdemes vízteleníteni még ősszel, de akár még most is olyan ingatlanok esetében, melyeket huzamosabb ideig nem használunk. A vízmérő-aknák esetében érdemes némi szigetelésről gondoskodni, mely lehet egy hungarocell lap, vagy akár egy kartondoboz fejjel lefelé a vízmérőre állítva.Írta: Czauner Péter 2012. febr. 10. 10:56-kor
Kategória: Jó ötletek, Kert
Címkék: Kert ész, kert fenntartás, öntözés, vízóra

Hozzászólások  

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.