Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

A homoktövis eredeti helyén a svéd tengerpartonAkinek kevéske helye van kertjében, az is vegye fel a tavasszal telepítendő növények listájára a homoktövist. Nem kell belőle sok, de kettő biztos egy porzó és egy termő, amúgy kilenc termő bokorhoz egy porzósat kell – lehetőleg – szélirányba ültetni.

Az Északi és Keleti tenger partjáról került Magyarországra a homoktövis. Ebből is kiderül, hogy a napos, homokos talajt kedveli. A cserje vékonyka ágain a levelek között márciusban márciusban az apró kis sárga virágok.

A homoktövis termése augusztus elejétől szeptember végéig érik. De csak akkor lesz édes, ha a fagy megcsípte, mégsem nyersen fogyasztják, viszont ivóleve, lekvárja, bora nemcsak fínom, hanem kiemelkedő C-vitamin tartalma miatt nagyon egészséges.

A homoktövis kétlaki növény, ezért a telepítés előtt nő (termő) és hím (porzó) növényeket kell beszerezni. A vélemények megoszlanak a telepítési arányokról, de a bőséges terméshez biztos elég  9 lány, egy fiú arány. Ha csak kevéske termésre van szükség, akkor szükség van egy termős és egy porzós növényre, mert csak a termős növények hoznak termést.

Ha többet ültetnek, akkor a javasolt ültetési távolsága: 4 x 2,5 méter. A négy méter a sortávolság. Ápolása egyszerű, csupán az idősebb termő ágakat szükséges időnként metszeni.

 

Fajtái: Oranzsevaja (termő):Közepesen sűrű bokra kissé tövises. Július végén kezd érni.

Csujszkaja (termő) Tövis nélküli, közepes növekedési erélyű. Augusztus elején érik.

Jantarnaja: (termő) Tövis nélküli vagy enyhén tövises, közepes növekedési erélyű.

Friesdorfer Orange (termő): Szeptember végén érik.

Frugana (termő): Augusztus végén érik.

Hergo (termő): Szeptember közepén érik

Leikora (termő): Szeptember-október közepén érik

Pollmix (porzó)Írta: Czauner Péter 2012. febr. 16. 12:54-kor
Kategória: Jó ötletek, Kert
Címkék: gyógynövény, gyümölcs, homoktövis, Kert ész

Hozzászólások  


2012. 02. 17. 13:11 1. jácint (látogató)

Jó ötlet a tavaszi telepítés átgondolása, de most azt szeretném kérdezni, hogy a mediterrán szépséget a murvafürtöt nálunk hol lehet beszerezni, hogy kell telepíteni, mert az ismert kertészetek katalógusában nem találtam.


Az én kertembe is tervezett a kertépítő néhány tő homoktövist. Szépen nőttek, jól érezték magukat és aztán alattomosan rendkívül életképes gyökérsarjakat növesztettek a gyepben, olykor 3-4 méterre a tőtől. Amikor aztán ritkításkor egyértelművé vált, hogy a tövisei nem dísznek vannak, hanem hatékonyan képesek engem is távol tartani a növénytől, elővettem a fejszét és megküzdöttünk egymással. Kb. 5:3-ra győztem, de felejthetetlen volt!Fája kemény, remekül ég!


A gondom: Immár két éve gyönyörködöm a nőnemű egyedeimben! Azaz: Mindkét évben a hímek kipusztultak/-száradtak!
Van valami ok? Messzebb ültessem a nőneműektől?.. stb.
T. Szerző! Várom válaszát!


Jácintnak: tessen beírni a google keresőbe, hogy "Bougainvillea kertészet", majd méltoztassék választani a felkínált lehetőségek közül.
kelemenjanosnak: nem a közelségben van a hiba. Tessen új gödröt ásni, s trágyát is tenni bele, akkor már biztos megered.

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.