Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

A történet nem is kaméliáról szólA kamélia az egyik leggyönyörűbb kertben élő virágunk, különleges azért is, mert kevés télen is virágzik. Igaz, virágait már csak fűtetlen verandán, vagy téli kertben lehet megcsodálni. Különleges azért is, mert vigyázni kell rá, ugyanis a kerti tolvajok, az új vagy éppen antik kaspók mellett kaméliát szoktak lopni.

Nem újdonság, hogy mint annyi csodás kerti cserje, úgy a kamélia is távol-keletről érkezett az európai kertekbe. Különleges szépsége hamar híressé tette. Alexandre Dumas A kaméliás hölggyel még erre is rátett egy lapáttal, de maradjunk a növénynél.

A teacserjék rokonságához tartozó őskamélia erdei növény. Ez sok mindent meghatároz. Nyilvánvaló, hogy árnyékolt helyen, az erdei avarhoz hasonlatos, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajokat kedveli. A kaméliák esetében ennél szigorúbban kell fogalmazni: követeli. A gyakorló kamélia tulajdonosok tudják, hogy a szép növény elvan a napos helyen is, de itt nagy odafigyeléssel rendszeresen kell öntözni.

Általában cserepes növényként értékesítik a kaméliát, de ez a növény nem morfológiai értelemben kétlaki: nyáron a szabadban, télen védett helyen érzi jól magát. Megköveteli az évenkénti árültetést és az új savanyú talajt, valamint nyáron a kéthetenkénti tápoldatozást. Ha elmarad az átültetés, akkor a tömörödő talajban a gyökerek levegőtlen környezetben nem jól működnek és a sínylődő kamélia levelei barnulnak, a virágzás elmarad.

Ahogy más korán virágzó cserje úgy a kaméliák is az előző ősszel fejlesztik virágrügyeiket, ezért csak a virágzás után ajánlott metszeni, különben a rossz időben végrehajtott metszéssel lenyisszantják a leendő virágot is. Gyakori baj az is hogy a kaméliát szobanövényként tartják, ilyenkor előfordul, hogy a meleg miatt bimbóit elszórja.Írta: Czauner Péter 2012. febr. 20. 12:22-kor
Kategória: Kert, Szoba
Címkék: camellia, kamélia, Kert ész, téli kert

Hozzászólások  


2012. 02. 21. 11:26 1. dasa (látogató)

Kedves Czauner Péter!

Visszatérő olvasója vagyok.Sajnos nekem se sikerült eddig egyetlen szobai kaméliát sem életben tartanom.Leginkább az én hibámból,máskor meg a hosszabb távollétre lehet fogni.
Viszont tudom miről beszél.Van Párizs 20.kerületében egy park /avenue Gambetta/ahol most éppen karácsonykor nyílottak a kaméliák.Legszebbek májusban.

Üdvözlettel:O.Éva

Szivesen küldök képeket ide nem tudok.


Itt nem tudták a képes kommunikációt megoldani, de a facebookon prímán működik. Saját nevemen működöm, s van egy Kert barátság csoport is.

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.