Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

Majd tavasszal kiderül, mi marad meg a fenyők alatt

A savanyúságot gerjesztő kerti fenyők alatt és már meglehetősen sötét tömött talajokon nem egyszerű valami gyeppótló zöldet meghonosítani. A feladat nem lehetetlen. Azt azonban el kell dönteni, hogy új növény, vagy a fűféle kerüljön oda.

Jó lenne, ha előbb kevéske fényt sikerülne a földközelbe varázsolni, mert a teljesen sötét csak kevés növény számára csábító közeg. Kevesek vállalkoznak a sudár tűlevelűek ágainak nyirbálására, ráadásul a magasban történő fűrészelés nem is kínál végső megoldást, mert az esetleg bekandikáló napfény útját az új hajtások hamar

eltakarják. Maradnak a földi trükkök. Ha nincs töksötét, akkor a tűlevelek alapos – és később is rendszeres – gereblyézése után, mésszel lehet a savanyú talaj kémhatását úgy megváltoztatni, hogy az árnyéktűrő fűkeverék elvethető legyen. Nem szabad a talaj lazításáról, tápanyaggal feltöltéséről sem megfelejtkezni. Nekem már több helyen is sikerült a trükk, s a kertben élők meglepetésére a fű előbújt.Egyszerűbb a helyzet, ha nem füvet szeretnének, akkor a mély árnyékos helyekre is nagyon sokféle talajtakaró közül lehet választani. Rengeteg hagymás él szívesen ilyen helyen. De a hagyományos gyeppótlóknak is hosszú soruk van. A kis és a nagy meténg elsősorban árnyékba való, kiváló gyeppótló. A kúszó veronika félárnyékos helyen érzi jól magát, tavasz végétől nyárig virágzó, legyökeresedő, talajtakaró évelő kúszó növény. A molyhos madárhúr sem okoz csalódást, legjobban napos kertben szeret terjeszkedni, de elégedett a félárnyékos hellyel is. Klasszikusan árnyékos helyre való a borostyán. Az egyes változatok igényéről azonban ajánlataos tájékozódni, mart olyanok, amelyek inkább a bokorrá nőnek, mint a talajon kúsznának, de akad tűző mapot igénylő borostyán is. A bőrlevelű orbáncfű is kiváló tulajdonságokkal bíró, hosszan vírágzó, talajtakaró örökzöld félcserje. Aki ismeri, szereti a püspöksüveget is. A bokáig érő talajtakaró félárnyékban érzi jól magát.A hostákat, a hírás árnyékliliom-féléket nem kell bemutatni. Tetszetős színfolt lehet a kertben.S a rövidke felsorolás végére kívánkoznak a kúszó örökzöldek. Bőséges a választék, arra azonban ügyelni kell, hogy időnként hozzáértő metszést is igényelhetnek.

 Írta: Czauner Péter 2012. febr. 22. 17:17-kor
Kategória: Jó ötletek, Kert
Címkék: fenyő, gyep pótló, Kert ész

Hozzászólások  


Nálam a hosta és a borostyán vált be :)2012. 03. 16. 10:37 3. Terézia (látogató)

Kedves Péter!

Nekem a fenyő félék alá a hortenzia virág vált be legjobban.Most át kellett ültetnem mert nem árnyékos az a rész,ki kellet vágnunk a fenyőt balesetveszély miatt.
A tv-ben egy kertészeti műsorban hallottam,hogy a fenyő tűlevele jó a hortenzia bokor alá mert savas kémhatású ezt szereti a nővény.Azóta más helyen helyre jött és virágzik az akkor csak a vegetáló növényem.


2012. 03. 24. 19:21 4. Gáspár (látogató)

Kedves Péter!

Örömmel olvastam, hogy ajánlja talajtakarónak a bőrlevelű orbáncfűt!

Én is szeretném ezzel díszíteni a házam környékét, de sehol sem találok olyan kertészetet, amelyik eladásra kínálna belőle legalább 300 tövet, a legtöbb, amit találtam, 9 db volt.

Tudna ebben segítségemre lenni?

Köszönettel:

Gáspár

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.