Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

Almafa metszési vázlataA gyümölcsfákkal sok baj van. Különösen azok otthoni gyümölcsálmai illannak el, akik e nemes növények ápolását valami egyszerű dolognak gondolják. Az ábrándos zöldek is pórul járnak, mert a gyümölcsfa magától, metszés, a kártevők pusztítása nélkül, a jobbik esetben elvadul és a nemes gyümölcs helyett vackort terem.

A metszés fontos, sőt elhagyhatatlan dolog. Komoly tudomány, de könnyen elsajátítható. Elsőnek azt kell tudni mit mikor szabad metszeni. Az almát, körtét, birset, naspolyát télen, legfeljebb most, amikor nincs levél a fákon. A csonthéjasoknak mondott társaságot általában a termés leszedése után, ez alól kivétel a sárga és az őszibarack. Az előbbit, ha muszáj, piros bimbós állapotban, az utóbbinál pedig közvetlenül a rügypattanás előtti időpont a legjobb, mert ilyenkor már látszik, hogy melyik rügyből mi lesz.

Ezek után fontosabb lenne azt megtanulni, hogy mit nem szabad levágni, mint a mit kell eltávolítani. Ehhez viszont ismerni kell a termőrészeket, azokat a helyeket, ahol a növény a termést hozza. Minden gyümölcsfajra, csoportra jellemzőek termőrészei, ha a metszés szakszerű, akkor a termőrügyet, előbb virágot, majd termést hoznak.

Most csak az almák rokonságáról és az őszibarackról  beszélünk. A fiatal almafa vesszőinek oldalán végig magányos, hegyes és simuló hajtásrügyek sorakoznak. A vesszők csúcsán átmeneti, vagy termőrügyeket vannak. Ha a fa korosodik már megtalálhatóak rajta a sima termőnyárs, ezek 5–8 centis termőrügyben, amit dárdának is mondanak, záródnak. E dárda oldalából levelek is kihajthatnak, ha már ezek a segéd rügyek eltűnnek, akkor jól létre az igen értékes gyűrűs termőnyárs, majd a termőbog, vagy a termőkalács. A körtefákon az almához hasonló termőrész alakulásokat vannak. A birs termőrügyeit rendszerint az éves vessző csúcsán hozza. Ezek szélesebbek, mint a vesszők oldalán lévő hajtásrügyek. Termőrügyeik vegyes rügyek.

Az őszibarackfán a legalább ceruza vastagságú, hosszú teljes termővesszőt kellene megtalálni. Ezek a legnagyobb kincsek. Közelebbről szemlélve, egymás mellé préselődött hármas rügyeket lehet rajtuk lelni. Ha sok van belőlük, akkor a fa jól érzi magát, jó helyen áll.

Ha ezek megvannak, akkor a fejletlen vesszőket el kell távolítani és a fajlettek között válogatni kell. A korona alsó harmadában a fejlett vesszőket úgy kell levágni, hogy legalább 3 rügycsoport megmaradjon. Ezek az ugarvesszők, idén hajtás hoznak, amelyik majd jövőre teremnek és a korona sem kopaszodik fel.Írta: Czauner Péter 2012. márc. 16. 7:53-kor
Kategória: Képek, Jó ötletek
Címkék: alma, birs, gyümölcsfa, Kert ész, körte, metszés, őszibarack

Hozzászólások  

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.