Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

Ha minden virágból gyümölcs lenne.....Országos mozgalom indult az őshonos gyümölcsfáink megőrzéséért: Zala és Vas megyei civilek felhívására több magyarországi településen ültetnek ritka gyümölcsfákat Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, március 25-én. Valamennyiünk érdeke, hogy a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták, illetve tájfajták fennmaradjanak, újrahonosodjanak.

Függetlenül attól, hogy március 25-e jeles nap, hiszen ekkor ez a nap kilenc  hónappal Jézus születése előtti nap. Ekkor Gábor főangyal megvitte Názáretbe Máriának a megtestesülés örömhírét. Fontos kertésznap is, hiszen ilyenkor pompásan megered minden.

Az Európai Unió jóváhagyta az őshonos gyümölcs tájfajták szaporítását és árusítását lehetővé tévő rendeletet, így a  tárca a jogszabály megjelentetésével is hozzájárul a kezdeményezés sikeréhez. A minisztérium feladata, hogy a „száműzetésben tartott”, elfelejtett fajtákat újra divatba hozza, színesítve ezzel a választékot. Az üzletekben alig néhány zöldség- és gyümölcsfajta közül válogathatnak a fogyasztók, pedig több ezret őriznek belőlük a hazai génbankok. Régi őshonos tájfajtáink, mint a Szomolyai fekete cseresznye, a Gönc vidéki sárgabarack vagy a Szentesi rózsavirágú naspolya nemcsak az íz és a gazdag beltartalom miatt értékesek. Ezek a fajták az évszázadok során tökéletesen alkalmazkodtak a környezetükhöz, ellenállóak, és általában nem igényelnek vegyszeres kezelést sem.

Az akciót Kovács Gyula pórszombati erdész, örökségvédő gyümölcstermesztő kezdeményezte. Felhívásában azt kéri, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján mindenki oltson, ültessen egy fát nagyszülei hagyatékából, ezzel őrizze meg a jövőjét. Ő maga több mint száz őshonos gyümölcsfajta oltványát gyűjtötte össze és neveli Medes-hegyi birtokán, ahol március 24-én V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár társaságában ismerhetik meg az érdeklődők a gyümölcsoltás tudományát.

A kezdeményezéshez a Vas Megyei Önkéntes Centrum is csatlakozott, és faültetési akciót hirdetett március 25-ére, hogy minél több településen létesüljön egy-egy őshonos fákból álló gyümölcsöskert. A Tündérkertek találkozójának védnöke Szarvas József színművész, aki Viszákon telepített tájfajtákból álló közösségi gyümölcsöst. Vas megyéből többek között Alsóújlak, Győrvár, Kőszeg, Oszkó és Szombathely csatlakozott a programhoz. Az akciót a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász is segíti.

Tavaly szeptemberben a Vidékfejlesztési Mionisztérium képviselője is aláírta azt a megállapodást, melyet Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa kezdeményezett Magyarország természeti örökségének megóvásáért. Az együttműködési programban a VM intézményeinek fajtagyűjteményeiből, illetve a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat tagjaitól származó csemetéket és szaporítóanyagokat kaphatnak az egyházi és önkormányzati kertek és földek. A cél a tájfajták feltérképezése, helyi és országos adatbázis, illetve fajtagyűjtemények létrehozása.

 Írta: Czauner Péter 2012. márc. 20. 14:29-kor
Kategória: Kert
Címkék: gyümölcság, gyümölcsfa, Gyümölcsoltó Boldogasszony, Kert ész

Hozzászólások  A viszáki Tündérkertet tavaly nyáron mi is megnéztük.
Tényleg öröm újra felfedezni olyan fajtákat, találkozni nevekkel amiket utoljára a 60-as években a bajai Kertészeti Technikumban tanultunk,hallottunk.
Az persze látszik, hogy néhány fajon,fajtán kifog az őrségi klíma és talaj.Ez a dolog nagyszerűségéből semmit nem von le.
Sok ilyen kert kellene.Az itt látott fák persze zömében nem piacos fajták, de gazdájuk és a család ellátására kiválóak.


2012. 03. 27. 13:43 3. Molnárné Irén (látogató)

Nagyon jó ötletnek tartom a fenti akciót.Sajnos én a nagyapám kertjéből már nem szerezhetek szaporító anyagot, pedig van egy alma, aminek máig a számban érzem az ízét. Mi csak darázsédes almának neveztük. Ezt az almát szívesen telepíteném a kertünkbe, ahogy a cukor szilvát is. Ez egy ringló fajta lehetett, de olyan édeset, mint ami abban a régi kertben volt, azóta sem találok.
Ha valaki ennyi információ alapján tudna segíteni szaporító anyaggal,vagy annak a beszerzési helyével, azt nagyon megköszönném!

Üdvözlettel:
Molnárné Irénke

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.