Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

KakasmandinkóA tavaszi erdő számos most nyíló növénnyel kápráztatja el látogatóit. A Zselicben a  SEFAG Zrt. parkerdeiben a kora tavaszi fehér és sárga színek mellett megjelentek a kék, a piros és a lila virágzatok, így például a védett kakasmandikó is.

Üde erdeinkben ilyenkor tömeges a galambvirág, mely fehér virágával szinte uralja a gyepszintet. Gyakori ezeken a helyeken a sárga virágú salátaboglárka, valamint a fehér virágú olocsán csillaghúr is. A medvehagyma szintén most kezdi bontogatni ernyővirágzatát. A SEFAG Zrt. szakemberei felhívják a figyelmet, hogy a gyöngyvirág levele megtévesztésig hasonlít a medvehagymáéhoz, melyet sokan szívesen gyűjtenek, hiszen kiváló csemege. Szedéskor ezért szagoljuk meg a leszedett növényt: amennyiben annak fokhagyma illata van, akkor medvehagymát szedtünk, azt nyugodtan vihetjük haza. A nem fokhagymaillatú gyöngyvirág viszont mérgező, ezért véletlenül se keverjük össze őket!

Aki Babócsa felé túrázik, annak mindenképpen érdemes megnéznie a „Basakert” színpompás csillagos nárciszait, hiszen egész Európában nincs ekkora kiterjedésű összefüggő nárciszmező. A néphagyomány azt tartja, hogy e területet a török hódoltság idején a helyi basa ültettette be nárcisszal háremhölgyei gyönyörködtetésére. A Zselicben sétálók pedig egyik ilyenkor nyíló védett növényünkkel, a kakasmandikóval találkozhatnak (10 000 Ft eszmei érték). Itt találhatóak magyarországi legnépesebb telepei a növénynek, amelyet népiesen neveznek kutyafoggyökérnek is. Tudományos neve is ebből származtatható, ugyanis a dens canis latinul kutyafogat jelent.

 Írta: Czauner Péter 2012. ápr. 10. 7:20-kor
Kategória: Hírek
Címkék: kakasmandinkó, Kert ész, természetvédelem

Hozzászólások  


Volt szerencsém látni +++


Azt hittem a legnagyobb nárciszmezők az Alpok legelőin vannak....attól olyan illatos az alpesi tej.

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.