Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

HervasztóSok körtetulajdonosra hozza a frászt májusban egy-egy feketedő hajtásvég elhalás. Az almástermésűek tűzelhalására gondolnak és fűrészre, mert erre a ragályra nincs más gyógyír és a többi fa védelmében az ilyet ki kell vágni.

Szerencsére szó sincs a baktériumos tűzelhalásról, csupán a hajtáshervasztó darázs arra jártát bizonyítja a feketedés. A szárnyas körtekártevők között óriásnak számító egycentis darázs egyetlen tojást szúr hajtásba, de előtte a hajtást spirális vonalban körbeszurkálja. E nyomok később apró fekete pöttyökként emlékeztetnek a darázsra.  A fonnyadó, elfeketülő hajtásban lakik a lárva, s falja magát egyre beljebb. Felszívódó rovarölő szerrel (Actara) lehet ellenük védekezni, de egyszerűbb lenyisszantani az ágvégeket.Írta: Czauner Péter 2012. máj. 7. 13:30-kor
Kategória: Kert
Címkék: hajtáshervasztó darázs, Kert ész, kertápolás, körte, tűzelhalás

Hozzászólások  


"Ez" jól esett!: Mindenki a környezetemben - mármint a hozzáértő és hozzászóló kertészek, a tűzelhalásról nyitnak vitát!
Azaz: KÖSZÖNÖM!

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.