Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

Volt már ilyen tavasz isAz előttünk álló fagyosszentek - Pongrác, Szervác, Bonifác napok (május 12, 13, 14) – csak lehűlést hoznak, de növénysenyvesztő fagyokat nem ígérnek, bár a fagyosokhoz tartozó Orbán (május 25) még ránk hozhatja a frászt.

Az előrejelzések fagyot nem ígérnek, de a balkonkertészkedésnél, pláne, ha már kint vannak az új növények, nem árt az óvatosság. Aki tutira akar menni, szerezzen be fátyol fóliát és, ha az egyik front véletlenül mínuszokat hoz, ezt a könnyű fóliát tegye a növényekre. Nem árt rögzíteni, mert a szél elviheti. De megteszi egy pléd, lepedő is.

A növények fagyérzékenysége koruk előrehaladtával csökken. A fiatal növények, az éppen csak gyökeresedett dugványok a legérzékenyebbek. Enyhe fagy során csak a rügyek károsodnak, de elhal a virág is.

Ha megtörtént a baj, sokat már nem tehet tenni. Ilyenkor csak várni lehet, amíg szerencsés esetben az elfagyott levelek teljesen megbarnulva lehullnak. Súlyosabb esetben a hajtások végei, esetleg az egész ágrendszer visszafagy. Ilyenkor az élő részig vissza kell vágni a növényt.

A fagyérzékeny növények közül a legismertebbek a leanderek, a muskátlik, a szabadban nyaraltatott pálmák, a pistike, a mirtusz, a valódi babér, a kínai hibiszkusz, ismertebb nevén a szobamályva, a fuksziák, az angyaltrombita. A muskátliknál a gyengébb tövek szára is elfagyhat.Írta: Czauner Péter 2012. máj. 10. 14:26-kor
Kategória: Balkon
Címkék: fagyvédelem, Kert ész

Hozzászólások  


Az említett dátumtól függetlenül, Orbán egész évben rám hozza a frászt.


2012. 05. 14. 6:54 2. Dankó Éva (látogató)

Kedves Uram! A kereső nem hozott rá találatot, de lassan időszerű a kérdés: vakond ellen tudna ajánlani valamit? Nálunk puha a föld; olyan szinten aláássák a kertet, hogy néha bokáig süppedünk a járatukba. Köszönöm előre is, ha fordítana rá időt, és írna néhány gondolatot.


2012. 05. 16. 17:26 3. Sanfonz (látogató)

Sálom vörös hikál elvtársak:-)

A mai nap rejtvénye:

Ha 8 százezer cigánynak a vörös zsidótörvények jogot adnak, hogy 5 hét alatt agyonverjen 3 fehér magyart, akkor 8 millió fehér magyar hány cigányt verhet agyon 6 hónapon belül ugyanabban az ütemben?
------------- --------------------

Kegyetlen gyilkosságok és bestiális bűnesetek Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Brutális bántalmazások, kegyetlenkedések, gyilkosságok Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A cigánybűnözők túllépnek minden határon. Eddig "csak" lopások és rablások voltak, azonban már sorra kínozzák és verik agyon az idős magyarokat a cigányok!

Április 27-én a Győri Ítélőtábla jelentősen enyhítette a Marian Cozma megölése miatt folyó perben a három cigány származású fővádlott büntetését. Az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 év börtönbüntetésre ítélték, míg Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetését 8 évre változtatták. Az ígéret jogerős… és egyben a magyar jogállamiság bukásának felháborító, visszataszító tünete, mely a vadállati gyilkos ösztönt, „fenyegető jelenlétként”, vagy „akaratgyengeségként” nevezi, mentegeti.

Marian Cozma meggyilkolása bár fájdalmas és rémisztő szimbólummá vált, nem az első - gondoljunk csak az olaszliszkai lincselés áldozatának, Szögi Lajosnak a tragédiájára - és sajnos nem is az utolsó volt azon esetek sorában, amelyek a magyarországi közbiztonság törékenységét igazolják. Április 9-én, húsvét szombatján a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, Berzéken egy cigány horda agyonverte Nagy Józsefet, aki csak egy italra tért be a helyi kocsmába a munkája végeztével. A bűne csupán annyi volt, hogy rossz helyen volt, rossz időben és ezért az életével fizetett. A brutális gyilkosságoknak pedig úgy tűnik, hogy semmi sem szab gátat.

Április 29-én - két nappal a Cozma-ügyben hozott gyalázatos, jogerős, de igazságtalan ítélet után -, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Újszentgyörgyön egy 57 éves tomajmonostorai férfit vertek össze a felismerhetetlenségig. Május 3-án belehalt a sérüléseibe. A rendőrség közlése szerint egy 18 éves tiszaszentimrei fiatalembert őrizetbe vettek a gyilkossággal kapcsolatban. A barikad.hu és a Valóságsokk munkatársai a helyszínen jártak, ahol többen is megerősítették, hogy ez elkövetők, az újszentgyörgyi falunapon botrányosan „mulatozó” tiszaszentimrei cigányok voltak.

A gyilkosság április 28-ról 29-re virradóra történt, mikor az áldozat a falunapról hazafele, Tomajmonostorára tartva, egy feltehetően nyolcfős csoporttal találkozott. Az eset körülményei tisztázatlanok, egy biztos, az 57 éves, életerős férfit súlyosan bántalmazták. A felismerhetetlenségig összerugdosott áldozatot kirabolták, majd levetkőztették és kihúzták az úttestre, hogy úgy tűnjön, mintha elgázolták volna. A rendőrség 24 órán belül intézkedett, de a helyiek azt mondják, hogy az áldozat halála előtt egy nappal az egyik cigány férfi, aki összefüggésbe hozható a gyilkossággal, már szabadlábon volt.

Miközben a Valóságsokk stábja a helyszínen járt, Szathmári Norbert, a Jobbik kunhegyesi elnöke, aki a tomajmonostorai áldozat családját is ismerte, újabb cigányok által, bestiális kegyetlenséggel elkövetett bűnesetekre hívta fel a figyelmünket. Kiraboltak és súlyosan bántalmaztak egy 74 éves kunhegyesi idős hölgyet. A cigányok készpénzt és arany ékszereket raboltak, de az egyikőjük otthagyta a kabátját, benne a személyi igazolványával, így őt sikerült elfogni Budapesten. A másik elkövető ellen elfogatóparancs van kiadva. Az eset után nem sokkal később egy idős férfit raboltak ki, vertek és kínoztak meg szintén Kunhegyesen. Az idős férfit olyan súlyosan bántalmazták, hogy mentőhelikopterrel kellett elszállítani a kórházba. Szathmári Norbert a Valóságsokk riporterének elmondta, a bántalmazás súlyosságát bizonyítja, hogy az ügyeletes orvos - nem beszélve az egyéb sérülésekről - két órán keresztül azt vizsgálta, milyen fejsérüléseket szenvedett el az idős férfi. A hozzátartozók és a kunhegyesiek döbbenten állnak az esetek előtt. Nehéz elfogadni, hogy a biztonság illúziója szertefoszlik. Fájdalmasan tudatosul az emberekben, hogy a brutális bűneseteknek, a bestiális kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságoknak nincs vége és bárki ajtaján kopogtathat.

A kunhegyesi Jobbik demonstrációt szervez május 17-én a település Polgármesteri Hivatalánál, hogy elítéljék a bűnözést és felhívják a figyelmet a terjedő erőszakra. A demonstráción beszédet mond Szegedi Csanád EP képviselő, a Jobbik országos alelnöke.

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.