Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

Bizony siralmas látványt nyújtanak ezekben a napokban a megtépázott növények. A sérüléseken az elszakadt, megsérült szöveteket, néhány sejtsor aktivizálásával előbb, utóbb maga a növény is képes lezárni. Addig azonban ezek a rész a gombáknak nyílt ajtó. Segítsünk ilyenkor a növényeknek.

Arra senki ne számítson, hogy az elveszített levélrészek kinőnének. A mostani időszak még szerencsés, hiszen sok növény még hajtásnövekedési időszakát éli, s ilyenkor új hajtásokat fejleszt. De megfigyelték azt is, ha a növekedési időszak letelte után éri, súlyos levélvesztési trauma a növényt, vészt jelezve újra indítja a hajtórügyeit. Ehhez persze csak a jó kondícióban lévő növények képesek.

Aki nem akar permetezni vagy csak ház körüli hobbikertjét érte vihar, elég, ha eltávolítja a sérült leveleket. De biztosabb védelmet jelent a permetezés. Ilyenkor a réztartalmú, netán a rézpótló szereket kell segítségül hívni. Szerencsére ezekből bőven van kínálat. Ilyen a Bordóilé, Rézoxiklorid 50 WP, Fungurán, Cuproxat FW , Champion 50 WP, hogy csak néhányat említsek. Jó hatású szer az Atonik, bioregulátor és a növekedésre, gyarapodásra serkenti a növények, amire az ilyen stresszes időben nagy szükség van.Írta: Czauner Péter 2012. máj. 24. 12:52-kor
Kategória: Jó ötletek, Kert
Címkék: gombabetegség, jégeső, Kert ész, növényápolás, permetezés

Hozzászólások  


2012. 05. 29. 10:25 1. passembly (látogató)

Nekem a paradicsomjaim és a szilvafáim közül az egyik gombásodott be. A sérült leveleket leszedtem, valamint már az esők előtt kevertem be mezei zsurlós, fekete ribizli leveles, csalános permetlevet. Minden növényem helyre jött :-] . Íme a receptem: 10 liter vízhez 100 gramm szárított mezei zsurlót, egy marék fekete ribizli levelet, valamint két marék nyers tört csalánt teszek. Jól összedolgozom és amikor habzani kezd, tiszta fahamuval leszórom. Amikor a habzás elmúlik, kipermetezem a növények szárára és tövére. Nedves, hideg időben permetezek.
Még gondolkodom azon is, hogy a dinnyéimre is szórok, nem tudom, valaki próbálta már?

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.