Szerző
  • Czauner Péter

    Kertészmérnöki diplomám megszerzése óta, több-kevesebb gyümölcs megtermelésével, elburjánzott kertek szebbé varázsolásával is foglalkozom. Három évtizedes gazdasági újságírás mellett, a velünk élő növények, gyakran mostoha életéről is írok. Remélve, hogy a növénybarátok a tanácsokat megfogadják.

Friss kommentek
Friss bejegyzések
Legkommenteltebb
Legolvasottabb
Kategóriák
Archívum
Iratkozz fel

| Egyéb

Nagy gyephez, nagy gépre van szükségA június a gyep ápolásának fontos időszaka, ekkor indul menetrendszerűen a fűnyírás. Sort kell keríteni a szezon második műtrágyázására és a gyomirtásra. A fűnyírás tűnik a legegyszerűbb ápolási munkának. Látszólag csak tologatni kell a gépet, pedig ennél többről van szó.

Az a hobbikertész már rafináltnak gondolja magát, aki az egymás után következő nyíráskor váltogatja a vágási irányt. A fűnyírás ennél azért bonyolultabb tudomány. Aki sokat nyír, és ismeri a gyepalkotók életét, tudja, hogy a fűnyíró tologatásával nem csupán a csúf, egyenetlen növekedést lehet korrigálni. A pontosan és jól végzett munka eredménye a jó minőségű, szomszédbosszantó gyep. Ehhez egyébként nincs szükség különleges trükkökre, csak néhány szabályt kell elsajátítani.

Mindenekelőtt a fűnek elég magasnak kell maradnia ahhoz, hogy a növény gyökérzete előteremthesse a szükséges tápanyagot és vizet, ám közben a lehető legalacsonyabbnak is kell lennie: ilyenkor nyújtja a gyep a legszebb látványt. Ez a gyep egyenletes, s mindenütt azonosan zöld. Általában a növekedési időszakban egyszer kell a helyes magasságot beállítani. A rosszul megválasztott magasságbeállításra gyorsan reagálnak a gyepalkotó füvek. Vannak, amelyek kipusztulnak, mások hatalmas csomókban óriásivá növekednek.

A gyakori és nem túl alacsony nyírás a legkedvezőbb. Ez a legtöbb – 5-6 fokozatú – fűnyírónál az alulról számított második vagy harmadik fokozat. Lehet feles beállítással is nyírni, ilyenkor az első kerekek tengelye legyen a második, a hátsóké a harmadik vájatban.

Fontos a rendszeres időközönkénti nyírás, mert ezzel lecsökkenthető a gyomok, valamint a durva szálú fűfélék növekedése, és a tápanyag- (műtrágya)  veszteség is. Aki alacsonyra állított késsel próbálja kevesebb nyírással megoldani a gyepápolást, azt tapasztalja, hogy a kívánatos gyepalkotók elsatnyulnak, és a ritkás gyepen megjelenik a moha, a széles levelű, sok vizet elvonó egynyári perje, a százszorszép és a cickafark. Az erőteljes, beállt gyep esetében a 3,5 centiméteres vágási magasság a kívánatos tavasszal, ősszel és szárazabb időben 1-1,5 centivel emelhető a magasság.Írta: Czauner Péter 2012. jún. 7. 7:28-kor
Kategória: Kert
Címkék: fűnyíró, gyep, Kert ész

Hozzászólások  

Írd meg véleményed, kérdéseid!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk.
Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.